•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kingsman: The Golden Circle (2017)

Godinu dana nakon što je spasio svet, smuvao se sa švedskom princezom i pridružio se besprekorno odevenim redovima obaveštajne agencije Kingsman, Eggsy (Taron Egerton) se suočava sa novom globalnom pretnjom: misterioznom imperijom narkotika pod nazivom The Golden Circle (Zlatni krug). I ne samo to, već je, nakon razornog napada na samu agenciju Kingsman, prinuđen da traži pomoć od srodne agencije iz SAD-a, Statesman.

Matthew Vaughn se očigledno previše zabavljao režirajući Kingsman da bi ostavio tajnu službu na miru. Serijal koji podseća na filmove o Jamesu Bondu, ukrojen tako da se maksimalno pojača komični efekat koji se ogleda u apsurdnim zapletima, snobovskim uticajima ispod površine, hladnokrvnom nasilju i lascivnom seksizmu (koji je, razumljivo, dosta ljudi smatralo neukusnim), takođe je bio takav uspeh da je nastavak prosto zahtevan.

Međutim, „Kingsman“ je više od jednostavnog pojačavanja Bond filmova do maksimuma. U samom jezgru bio je to pametan spin na „Pygmalion“, pri čemu je uglađeni superšpijun Harry, kojeg igra Colin Firth, podučavao mladog Eggsyja (Egerton) načinima pravilnog i prefinjenog špijuniranja. Nakon što se ta priča završila, Eggsyju nije preostalo nijedno tako interesantno mesto za istraživanje u „The Golden Circle“, bar u smislu razvoja ličnosti. Ni elementi sukoba kultura – koji se pojavljuju kada Eggsy traži drske, grubijanske Statesmen-e – niti njegovi pokušaji da ostane veran svojoj švedskoj devojci plave krvi Tilde (koju ponovo igra Hanna Alström) ne uspevaju da popune tu rupu u obliku „Pygmallion“-a.

Ne toliko iznenađujući povratak Harryja, koji sada ima samo jedno oko i koji je izgubio pamćenje, barem oživljava centralni odnos; mada u preobraženom obliku, dok se Eggsy muči da ponovo uvede svog bivšeg mentora u špijunsku igru. Ipak, razvoj ličnosti je definitivno u ovom filmu ustupio glavnu ulogu akciji.

Srećom, ta akcija je prokleto sjajna. Od uvodne scene jurnjave crnim taksijem kroz ulice Londona, do klimaktičkog napada na tajnu bazu zlikovaca (izgubljeni drevni grad u Kambodži koji je preuređen na kičasti američki način iz 1950-tih), Vaughn održava akciju impresivno kinetičkom, gimnastičkom i fokusiranom. Snimane u naizgled jednom kadru, sve brutalne borbene sekvence uključuju (pretpostavljamo uz pomoć VFX-a) jednu kameru koja se fluidno vrti, okreće i zumira kroz krvoproliće, dok se u pozadini vrte efektivno ironične pop pesme. Tu je i opušteno uključivanje neobičnih elemenata koje i očekujete u ovakvom prenaglašenom univerzumu: džinovska mašina za mlevenje, lasersko laso, lonac ispunjen tečnim zlatom, vagon na žičari koji se divlje okreće na planini Monte Bianco, pravi Elton John, kao i robotski psi ubice sa bušilicama umesto zuba.

Kao i u prvom filmu, seksualni sadržaj je takođe povećan i, uprkos reakciji na šalu u vezi analnog seksa, koja je bila prosta i šokantna, Vaughn i Jane Goldman, koja je učestovala u pisanju scenarija, su prilično opušteni. Stoga smo dobili scenu sa uređajem za praćenje – poštedećemo vas detalja – koja uključuje neke šokantno invazivne taktike s Eggsyjeve strane, a očigledno je osmišljena da uvredi (iako je malo ublažena time što je Egssy pre toga od Tilde tražio dozvolu da izvede ovaj mali čin neverstva).

U međuvremenu, Vaughn i Goldman su se sjajno zabavili upoznavanjem nas sa američkim kontigentom, i to u granicama klišea. Dok je front Kingsman organizacije krojačka radnja, Statesman ekipa je skrivena u destileriji burbona u Kentakiju. Dok su kodirana imena članova Kingsman organizacije zasnovana na legendi o kralju Arturu, Statesman dobijaju imena po piću. Tako imamo Tequilau, kojeg igra Channing Tatum sa karakterističnim pljuvanjem duvana (sve dok ga, što je čudno i frustrirajuće, jednostavno ne uklone iz filma (zaborave); Ginger Ale (Halle Berry, kao američki ekvivalent tehničkoj podršci u vidu Merlina (Mark Strong), ali bez značajnih scena); Whiskey (Pedro Pascal, kojeg možda znate iz „Narcos“, kao Bert Reynolds koji igra Indianu Jonesa); i šef Champagne – ili „Champ“, kako više voli da ga zovu (Jeff Bridges koji podseća na dobronamernog Boss Hogga).

Zatim, naravno, imamo i neizbalansiranog negativca, Julianne Moore kao Poppy Adams, koja pokušava da monopolizuje trgovinu drogom. Iako je nedovoljno iskorišćena, ipak pruža kratke kvalitetne nastupe u vidu psihopate opsednute 1950-ima koja je mentalno neuravnotežena na blago veseli način – pretvaranje Keitha Allena u hamburger ili ucenjivanje svih korisnika droge na svetu, rekreativnih ili stalnih, smrtonosnim toksinom.

Vaughn ovde ima puno igračaka na raspolaganju, i uglavnom ih koristi prilično dobro, ali ipak nema dovoljno materije da se opravda dužina trajanja od 141 minuta. Povratak Harryja čini se malo rastegnut, a čitava „Glasto“ epizoda (uključujući već pomenutu scenu sa uređajem za praćenje) je nešto bez čega smo, iskreno, mogli da živimo. Ali Vaughnu očigledno nije dovoljno njegovih Kingsmena. Na kraju krajeva, on se ipak previše dobro zabavlja.

Krajnje nasilan i neukusan, poput prvog dela, „The Golden Circle“ će ostaviti fanove „Kingsman“ filmova sa širokim osmesima, i pored toga što je razvoj likova ovoga puta manje izražen.

Godina:2017
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...