•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

KANSKI POBEDNIK "PARAZIT" U BIOSKOPIMA OD 28. NOVEMBRA

Nakon uspešnog otvaranja i rasprodatih projekcija na Festivalu autorskog filma (FAF) južnokorejsko ostvarenje "Parazit" reditelja Bonga Džona Hoa naći će se u redovnoj bioskopskoj distribuciji od četvrtka 28. novembra.
Priča, koja je zaintrigirala svetsku javnost i na filmskom festivalu u Kanu osvojila prestižnu nagradu "Zlatna palma", istakla je južnokorejsku kinematografiju na filmskoj mapi sveta navodeći stručnu javnost na "šuškanje" o filmu kao mogućem favoritu za nagradu Oskar.

Crna komedija smeštena u savremeno doba Južne Koreje ispituje ogromne klasne razlike sugrađana Seula i bez mnogo napora premešta sam tok priče iz komičnih scena ka napetom trileru živo prikazujući trenutke očaja trenutnog kapitalizma.

Četvoročlana porodica vrlo je složna, iako živi u siromaštu. Nezaposlenost sva četiri člana polako vodi porodicu u ponor, ali nada se pojavljuje kada najstarijeg sina Ki-vua prijatelj preporučuje za dobro plaćen posao u kući imućne porodice Park. Ki-vu se lažno predstavlja kao profesor engleskog, a ostatak porodice rado prihvata igru. No, nakon prvog susreta ove dve porodice uslediće nezaustavljivi niz nesreća. Naizgled trivijalna komedija prerasta u vlastitu suprotnost.

Reditelj Bong Džon Ho koji je svojoj zemlji prvi doneo nagradu "Zlatna palma" i sam je u studentskim danima radio kao nastavnik u jednoj imućnoj porodici što ga je i inspirisalo za film i dalo mu mogućnost da magično razradi priču o izrazito bogatoj i ekstremno siromašnoj porodici koje postaju neraskidivo povezane.

"U ovom filmu veoma je teško da razdvojite one koji su dobri i one koji su loši. Čak ni bogati likovi nisu uobičajeno pohlepni negativci koje vidite na platnu. Pokušao sam da se identifikujem sa svakim likom, do određene granice, ali sa druge strane imao sam i distancu prema svakom od njih," rekao je reditelj u jednom od intervjua.

Pre filma "Parazit" Bong Džon Ho snimio je nekoliko dugometražnih filmova, u kojima je, osim kao reditelj učestvovao i kao scenarista i koscenarista - "Majka" (2009.), "Ledolomac" (2013.), "Okja" (2017.) i mnogi od njih, pojedinačno, predstavljaju komentar na aktuelno stanje u društvu.

Podeli:



Preporucujemo