•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jupiter Ascending (2015)

Najnovije ostvarenje Endija i Lane Wahowski Jupiter Ascending (domaci naziv Jupiter: Uzdizanje) je film koji je startovao u bioskope februara 2015 godine (sa zakašnjenjem od 6-7 meseci od prvobitne najave). Pod palicom brata i sestre Wahovski i stilom koji konstantno prate, na svetlost dana dolazi još jedna sf avantura. Ovaj put putovanje se širi na Äitav univerzum.

PriÄa prati glavnu glumicu (šarmantnu Milu Kunis) Jupiter Džons, i njenu naizgled lošu sudbinu. Ne držeci nas dugo u saosećanju sa njenim svakodnevnim životom, vrlo brzo ulazimo u centar priÄe. Kako Zemlja nije jedina nastanjena planeta u svemiru (složiće se mnogi da ima logike) daju nam uvid u brojne druge planete u univerzumu, kao i vrste koje nastanjuju naseljene planete. RoÄ‘ena pod odreÄ‘enom zvezdom, u specificnim uslovima, njena sudbina biva odreÄ‘ena od samog roÄ‘enja. Jupiter odrasta kao siromašna devojÄica sa majkom i njenom familijom, radeći fiziÄke poslove kako bi preživela. Sa druge strane ulazimo direktno u priÄu dinastije koja vlada univerzumom već dugi niz vekova, i koja ima plan da iskoristi zemljane na vrlo brutalan naÄin. Jupiter biva uvuÄena direktno u rat zbog svog predodreÄ‘enja da bude kraljica planete Zemlje, prema pravilima koja važe u univerzumu.

Kao neko ko je voleći sf filmove od malih nogu zavoleo još više ovaj žanr po izlasku trilogije Matrix, mogu reći da se potajno nadam da će svako njihovo sledeće ostvarenje biti osveženje za filmsku industriju. Sa jedne strane (mala digresija) Claud Atlas je bio film vredan pažnje, sa donekle konfuznom radnjom ali na kraju jasnom porukom. Jupiter Ascending je sa prvim slikama, trejlerom i uvidom u priÄu dosta obećavao, I sada slobodno mogu reći da su oÄekivanja samo pola ispunjena. Ono što dominira u filmu jeste šarenolikost planeta, raznolikost tuÄ‘inaca i vrlo kolorna slika Äitavog univerzuma. Prelepi pejzaži segmenta planeta koji smo mogli da vidimo i vrlo pristojno osmišljene odevne kombinacije prate ceo film. Sa druge strane kliše tema, koja je ovaj put pokrenuta iz ugla vrlo kreativnih reditelja, samo je zagrebana, i ono što smo videli je samo delić ispod povrsine. Sami likovi, ukljuÄujući i glavni lik, nisu dovoljno razraÄ‘eni. Akcenat razrade je baÄen na težak život glavne glumice i sa druge strane praveći paralelu po muci koju deli sa likom Kajnija Vajsa (po prvi put spomenut u recenziji Channing Tatum), meÄ‘uzvezdanog ratnika vrhunskih veština. Sama po sebi nameće se ljubavna priÄa ova dva lika, svako noseći razoÄarenje iz svog života, koja svoj poÄetak ima tek na kraju filma. Gluma Mile Kunis je pristojna, ništa više-ništa manje nego ono na šta smo navikli. Njen lik je formiran tako da je većim delom filma naivna, lakoverna devojka ali taj nedostatak prepisujemo režiserima. Tatum je takoÄ‘e vrlo solidno izneo ulogu ratnika, to je vec njegov glumaÄki fah samo u malo drugaÄijem okruženju, pa je sa te strane film na solidnom nivou. Kao treći i poslednji komentar na glumaÄki performans izdvojio bih sve boljeg i boljeg Edija Redmajna, mladog glumca i novu nadu holivuda. Kao neko ko u poslednje vreme ima sve više zapaženijih uloga (što govori i njegova nominacija na predstojećoj dodeli Oskara), Edi je svoju ulogu svirepog Balema, jednog od braće dinastije Abrasax, izneo vrlo dobro i uverljivo, pa bih izdvojio njegov glumacki performans kao najbolji. Duhovitost u filmu u nekim delovima prelazi granicu, pa vec dovoljno nerazraÄ‘ena priÄa dodatno gubi na ozbiljnosti. Akcioni deo filma je odraÄ‘en besprekorno kao i ceo vizuelni utisak, plus dodatak 3D tehnologije ovaj put nije uopšte bio visak kao u pojedinim filmskim hitovima.

Sve u svemu, vizuelno – odliÄno, glumaÄki – solidno, tematski – površno, ovaj film bi trebalo da vidi svako ko uživa u ovom žanru, ali nije ostvarenje koje će imati duži utisak od posle prve kafe nakon odgledanog filma.

Ocena: 7/10.

Autor: Aca Zivk.

Žanr:akcija, fantazija, sf
Godina:2015
Reziser:Andy Wachowski, Lana Wachowski (The Wachowskis)
Scenario:Andy Wachowski, Lana Wachowski
Uloge:Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne
Uzrast:PG-13
Studio:Village Roadshow Pictures, Warner Bros.
Zemlja:United States
Website:www.jupiterascending.com/index.php
Jezik:engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...