•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Dve decenije nakon fantastične porodične avanture Joea Johnstonsa po imenu „Jumanji“ (1995), koja je zasnovana na tanušnoj knjizi za decu autora Chrisa Van Allsburga, kompanija Sony je obrisala prašinu sa ovog dela i dala nam nastavak koji ne zavisi mnogo od bledih sećanja na ovaj voljeni film – mada prvobitni tinejdž ljubitelji ovog filma sada verovatno imaju svoju decu koja mogu uživati u nastavku, što preokreće premisu. Ovo je zabavan, uzbudljiv, živopisan film sam po sebi, sa pristojno odrađenim scenama akcionih avantura i lukavom komedijom, obilazeći tako očekivana uzbuđenja pretvarajući se u dramsku komediju od koje će vam se tresti celo telo.

U prvom filmu, magična tabla je oslobodila stvorenja i biljke iz džungle i dovela ih u mali grad u Nju Hempširu; ovde, savremena deca iz istog grada bivaju transportovana u taj svet. Prelepo napravljena igra iz prethodnog filma se na trenutak pojavljuje u predgovoru iz 1990. godine, ali se sada transformiše u kertridž igru što je sada već retro predmet sam po sebi. Na ovaj način filmu je pridruženo još nekoliko nedavnih nostalgičnih istraživanja igara, koje već sada deluju primitivno, kao što su „Beyond the Gates“, „Pixels“ i „Wreck-It Ralph“. Ovo simpatično ostvarenje, koje nije ogromno, trebalo bi da bude privlačno prazničnoj publici koja je već videla „Star Wars: The Last Jedi“ ili koja traži nešto što ima širu „porodičnu“ privlačnost.

Prolog, koji oponaša originalni film tako što tinejdžer nestaje u Jumanjiju, prati neophodno duga uvodna scena koja predstavlja skup srednjoškolaca – tu je štreber Spencer (Alex Wolff), sportista „Fridge“ (Ser Darius Blain), mozak Martha (Morgan Turner) i princeza Bethany (Madison Iseman) – koji nabasaju na Jumanji kertridž dok čiste školski magacin. Oni učitaju igru i izaberu avatare, a onda bivaju uvučeni u svet džungle (koji mnogo više liči na katalog holivudskih klišea nego na neki afrički predeo). Sa po tri života po igraču, oni dobijaju instrukcije od lika koji nije igrač (Rhys Darby) kako da vrate dragulj na džinovsku statuu kako bi završili igru i vratili se u stvarni svet.

Najveća inovacija ovde je činjenica da su deca zaglavljena u arhetipskim telima avatara koji se ne poklapaju sa njihovim ličnostima. Nervozni Spencer postao je nesavladivi Dr Smolder Bravestone (Dwayne Johnson), ogromni Fridge je sada nemirni pomoćnik Moose Finbar (Kevin Hart), stidljiva Martha je opasna lepotica Ruby Roundhouse (Karen Gillan), a plitka i lepa Bethany je debeljuškasti srednjovečni naučnik Professor Oberon (Jack Black). Ovaj scenario sa više autora je iznenađujuće pametan i prepliće komediju likova sa avanturističkom fantazijom, a nekoliko ključnih stavki zavisi od toga da igrači budu voljni (ili primorani) da žrtvuju svoje dobijene živote kako bi postigli cilj.

Opasnosti su standardne za jednu džunglu – motorciklisti plaćenici, stampedo belih nosoroga, horde zmija – ali režiser Jake Kasdan upravlja uzbuđenjima uz solidan profesionalizam. Pošto je ovde stigao nakon čudnih drama („Zero Effect“, „Orange County“) i osrednjih komedija („Sex Tape“, „Bad Teacher“), deluje kao da je više zainteresovan za to da likovi uživaju ili preziru svoja nova tela. Posebno Johnson i Gillanova uživaju da glume suprotno od onoga što slika o njima prikazuje, pri čemu mišićavi alfa heroj otkriva svog unutrašnjeg štrebera, a borac u džungli nalik Lari Croft se žali na svoje smešno odelo i groteskno kasapi umetnost zavođenja. Black i Hart dobijaju neke očiglednije šale, ali ih iznose sa samopouzdanjem. Drugi likovi su stvoreni u igri, ali Bobby Cannavale nam prikazuje par scena pretnji punih buba u vidu simboličnog zlikovca.

Nedavna iznenađujuće uporna formula za oživljavanje umornih franšiza bila je „samo ubacite Rocka u nastavak“, pa tako Johnson pojačava filmove kao što su „Race to Witch Mountain“, „Get Smart“, „Journey 2: The Mysterious Island“, „GI Joe: Retaliation“ i kasnje nastavke „Fast and Furious“. Nakon klimavog „Baywatch“, ovo vraća neverovatno simpatičnu zvezdu na pravi put, gde se naizmenično smenjuju šale o „tinjajućem intenzitetu“ i veoma piskav tinejdžerski glas.

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:2017
Reziser:Jake Kasdan
Scenario:Chris McKenna, Erik Sommers
Uloge:Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart
Uzrast:PG-13
Box office:293.7M USD
Studio:Matt Tolmach Productions, Radar Pictures, Seven Bucks Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila