•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

IZDVAJAMO SA FESTA: 5 FILMOVA SA RATNOM TEMATIKOM KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se održati od 7. do 16. maja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina. Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova koji tematizuju rat koje ne smete propustiti:

ČOVEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU

Režija: Kaouther Ben Hania

Tunis, Francuska, Nemačka, Belgija, Švedska, 2020 / 104’

Program: Glavni takmičarski program

Sam Ali, mlad, osećajan i impulsivan Sirijac, napustio je svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da otputuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu savremeni umetnik tetovira leđa. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu.

IZNEVERENI

Režija: Eirik Svensson

Norveška, 2020 / 126’

Program: FEST 49

Godine 1942, 26. novembra, policija je privela stotine norveških Jevreja i odvela ih u luku u Oslu, gde su zajedno sa pritvorenicima iz zatvora ukrcani na nemački teretni brod “Dunav”. Ukupno 302 muškarca, 188 žena i 42 dece otplovilo je za Nemačku, uključujući i porodicu Braude, a krajnje odredište bio je logor Aušvic. Zasnovano na istinitoj priči o porodici Braude, običnoj norveška porodici čija je sudbina zapečaćena činjenicom da su Jevreji.

SUPRUGA ŠPIJUNA

Režija: Kiyoshi Kurosawa

Japan, 2020 / 115’

Program: Gala

Godina je 1940. u Kobeu, noć pred izbijanje Drugog svetskog rata. Lokalni trgovac, Jusaku, oseća da se stvari kreću u uznemirujućem smeru. On ostavlja suprugu Satoko i odlazi u Mandžuriju. Tamo je slučajno svedok varvarskog čina, odlučan da ga iznese na videlo javnosti. U međuvremenu, Satoko dobija poziv od prijatelja iz detinjstva i vojnog policajca Taija. Kaže joj da je umrla žena koju je njen suprug doveo iz Mandžurije. Pocepana od ljubomore, Satoko se suočava sa suprugom. Ali kada otkrije njegove prave namere, čini nezamislivo da osigura njegovu sigurnost i njihovu sreću.

NOTTURNO

Režija: Gianfranco Rosi

Italija, Francuska, Nemačka, 2020 / 100’

Program: FEST 49

Tokom tri godine, film Notturno sniman je duž granica Iraka, Kurdistana, Sirije i Libana. Reč je o regiji u kojoj su se tiranija, invazije i terorizam hranili jedni drugima u začaranom krugu, na štetu civilnog stanovništva. Tamo je sve u znaku nasilja i razaranja, ali u prvom planu je čovečanstvo koje se svakodnevno budi iz noći koja deluje beskonačno.

LIMENI DOBOŠ (REDITELJSKA VERZIJA)

Režija: Volker Schlöndorff

Zapadna Nemačka, Poljska, Francuska, Jugoslavija, 1979/2010 / 162’

Program: Festovih 50

Oskar je dečak neverovatnih intelektualnih sposobnosti koji usled velikih previranja i haosa u Nemačkoj uoči Drugog svetskog rata odlučuje da nikad ne odraste. Njegov limeni doboš simbolizuje otpor prema sistemu i pasivnom odnosu ljudi iz okruženja na stanje zastrašujućeg haosa koji se nadvio nad Nemačkom. Međutim, pošto ga niko ne sluša, katastrofa se nastavlja.

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitajte na: www.fest.rs

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...