•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

High Noon (1952)

Tačno u podne (eng. High Noon) je američki crno-beli vestern iz 1952. godine, reditelja Freda Zinnemanna, s Garyjem Cooperom u glavnoj ulozi. Radnja govori o šerifu grada na Divljem zapadu, koji se potpuno sam mora suprostaviti bandi ubica.

Film Tačno u podne jedan je od klasika vestern žanra, svrstan među najuticajnije filmove svih vremena. Oživeo je karijeru holivudske legende Garyja Coopera, koji je u njemu dao jednu od svojih najupečatljivijih uloga, a svetu je predstavio novu zvezdu, buduću princezu Monaka Grace Kelly. Imao je velikog uspeha kod kritike i publike i bio je nagrađen sa četiri Oscara.

Na dan svog venčanja i poslednji dan u službi, Will Kane (Gary Cooper), šerif grada Hadleyvillea saznaje da se Frank Miller, čovek kojeg je pre nekoliko godina poslao u zatvor, vraća vozom u podne kako bi se osvetio. Premda isprva napušta grad s novom suprugom Amy (Grace Kelly), Kane se, gonjen jakim unutrašnjim osećajem odgovornosti, ipak odluči da vrati i suprostavi Milleru. Ali, kad od građana koje je godinama štitio zatraži pomoć, oni mu redom okreću leđa i savetuju ga da pobegne. Njegovu odluku o ostanku ne razume ni vlastita supruga, a zamenik Harvey Pell (Lloyd Bridges) ga isto napušta. Jedinu podršku Kane ima u nekadašnjoj ljubavi, meksikanki Helen Ramirez (Katy Jurado).

Millerova banda čeka gazdu na željezničkoj stanici. Miller (Ian MacDonald) konačno stiže i razbojnici polaze u potragu za Kaneom. Amy i Helen su zajedno krenule vozom iz grada, ali Amy u poslednji trenutak odustaje od odlaska i vraća se u grad kako bi pomogla suprugu. Sledi legendarni revolveraški obračun...

Film je snimljen prema pripovetki Johna W. Cunninghama, "The Tin Star" ("Limena zvezda"). Austrijsko-američki reditelj Fred Zinnemann (Odavde do večnosti, Čovek za sva vremena) Tačno u podne je zamislio i režirao tako da se vremenski podudara trajanje priče i stvarno trajanje filma: radnja počinje u 10:35, a završava "tačno u podne", što je vreme trajanja filma - 85 minuta. Time je Zinnemann postigao stalan rast napetosti, što je dodatno pojačao korištenjem krupnih planova Coopera, iz kojih je izbijao očaj i usamljenost. Nekoliko antologijskih, vizualno veličanstvenih scena postigao je korištenjem kamere na kranu, koja se, premda nije u potpunosti bila novost, nije preterano koristila u kinematografiji tog vremena. Takođe je insistirao na, prema njemu, upečatljivijoj crno-beloj fotografiji.

Film je sniman sa, čak i za ono vreme skromnim budžetom od 750.000 dolara, snimanje je trajalo samo 32, a montaža još sedam dana.

Muziku za film napisao je Dimitri Tiomkin, jedan od najcenjenijih i najzaposlenijih kompozitora filmske muzike u tadašnjem Hollywoodu. Stihove za pesmu "Do Not Forsake Me, Oh My Darlin' (The Ballad of High Noon)" napisao je Ned Washington, a otpevao ju je country pevač Tex Ritter, otac glumca Johna Rittera.

Premda danas smatran klasikom i poznat kao omiljeni film većine američkih predsednika od Eisenhowera nadalje, Tačno u podne je u vreme svog pojavljivanja izazvao brojne kontroverze. Dotiče se brojnih tema koje nisu bile karakteristične za vesterne, kao što su odgovornost pojedinca, otuđenje, licemjerje i drugo. Scenarista i producent Carl Foreman završio je pred Većem za protivameričko delovanje zastupničkog doma Kongresa, pod optužbama za komunističku propagandu (bilo je to vreme antikomunističke histerije izazvane delovanjem senatora McCarthyja). Nakon što ga je Veće proglasilo "nekooperativnim" jer je odbio da sedoči protiv kolega iz filmske industrije, Foreman je dospeo na "Hollywoodsku crnu listu" pa je ušao u sukob s drugim producentom filma, Stanleyem Kramerom, nakon čega se preselio u Englesku jer je "znao da nikad više neće naći posao u SAD-u".

Nakon premijere, film je doživeo kritike nekih važnih holivudskih imena. John Wayne ga je prezirao jer je slutio (što je Foreman kasnije potvrdio kao tačno) da predstavlja alegoriju za "crnu listu", koju je Wayne, zajedno s prijateljem Howardom Hawksom aktivno podupirao. Godine 1971. Wayne je dao intervju časopisu Playboy, u kojem je još jednom ponovio da mu nije žao što je pomogao da Foreman bude izgnan iz Hollywooda, a Tačno u podne je nazvao "naj-neamerikanskijom stvari koju sam u životu video" ("the most un-American thing I’ve ever seen in my whole life").

Kritikovan je i odabir Coopera za ulogu Kanea, s obzirom da je od partnerke Grace Kelly bio stariji punih 28 godina, pa je nazvan prestarim, što je i sam smatrao pre prihvatanja uloge.

Tačno u podne je u svetskoj distribuciji zaradio 18 miliona dolara, što je izuzetno dobar rezultat s obzirom na budžet od samo 750.000 dolara.

Gary Cooper je za ulogu šerifa Kanea dobio Oscara za najboljeg glavnog glumca. Ironično, nagradu je na dodeli u februaru 1953. preuzeo John Wayne jer je Cooper bolovao od čira. Film je nagrađen i Oscarom za najbolju montažu, najbolju originalnu muziku i za najbolju originalnu pesmu ("Do Not Forsake Me, Oh My Darlin'").

Tačno u podne je Američki filmski institut (AFI) svrstao na 27. mesto najboljih filmova svih vremena.

Nastavak filma, High Noon Part II: The Return Of Will Kane, snimljen je 1980., 28 godina nakon originala. Ulogu šerifa Kanea igrao je Lee Majors. Iste je godine snimljen naulnofantastični film Outland, koji se pričom naslanja na scenarijo filma Tačno u podne; u glavnoj ulozi pojavio se Sean Connery.

Godine 2000. snimljen je rimejk filma, u kojem su glumili Tom Skerritt i Michael Madsen.

Žanr:drama, vestern
Godina:1952
Reziser:Fred Zinnemann
Scenario:Carl Foreman, John W. Cunningham
Uloge:Gary Cooper, Grace Kelly, Thomas Mitchell
Uzrast:PG
Award:4 Oscara, 12 nagrada i 10 nominacija
Box office:15M USD
Studio:Stanley Kramer Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:85 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...