•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hamburg Altona (1989)

Riječanin Čombe (Ž. Vukmirica), Bošnjak Menso (M. Zulić) i Beograđanin Bogart (F. Šovagović) zatvorenici su koji, nakon što uspeju pobeći i naći se na slobodi, maštaju o odlasku u Hamburg, grad svojih snova. Ali pre zajedničkog i nepovratnog odlaska iz zemlje, za šta dogovore sastanak na zagrebačkoj železničkoj stanici, sva trojica odluče otputovati u svoja mesta gde žele raščistiti nerešene račune iz prošlosti. Čombe se tako u riječkoj luci namerava osvetiti nekadašnjem ortaku Mrvi (I. Gregurević) koji ga je izdao i izručio čuvarima zakona, a Menso u jednom bosanskom selu želi srediti odnose sa suprugom Rizom (S. Mustajbašić) i decom. Istovremeno, Bogart bi želeo da obnovi ljubavni odnos s atraktivnom učiteljicom (V. Trivalić) iz predgrađa Beograda. Ali njihovi se planovi neće odvijati prema zamislima, zbog čega će se na zagrebačkoj železničkoj stanici u dogovoreno vreme naći samo jedan od njih.

Godine 1989. nagrađena Brončanom arenom na festivalu u Puli i Specijalnom diplomom za režiju na festivalu u Herceg Novom, intrigantna omnibus-drama "Hamburg Altona" debitantski je i zasad jedini bioskopski-film rediatelja Vedrana Mihletića ("Ćao, ćao, bambina!"), Mladena Mitrovića ("Budite isti za 20 godina") i danas nažalost pokojnog Dragutina Krencera ("Vatrogasci"). Reč je o ponešto konvencionalnom i šablonski dramaturški oblikovanom ostvarenju koje pati i od određenih rediteljskih nesigurnosti i nezgrapnosti, ali koje odlikuju razmerno spretan spoj kriminalističkog filma i egzistencijalne drame s elementima melodrame i mestimice prilično uspela dramaturška i rediteljska rešenja. Celinu nose interpretacije zvučne glumačke postave predvođene izvrsnim Željkom Vukmiricom ("Servantes iz Malog Mista", "Đuka Begović") i mladim Filipom Šovagovićem ("Isprani", "Ničija zemlja", "Živi i mrtvi"), čiji su partneri cenjeni BiH-glumac Mirsad Zulić ("Otac na službenom putu", "Dom za vješanje"), sjajni Fabijan Šovagović ("Ritam zločina", "Sokol ga nije volio") i Ivo Gregurević ("Osuđeni", "Put lubenica") i pouzdana Ksenija Pajić ("Oficir s ružom", "Garcia") i mnogi drugi. Upečatljivu fotografiju potpisuju Tihomir Beritić, Goran Mećava ("Tri muškarca Melite Žganjer") i Željko Sarić, a muziku nagrađivani Branislav Živković ("U raljama života", "Čovjek koji je volio sprovode").

Žanr:drama
Godina:1989
Reziser: Vedran Mihletic, Mladen Mitrovic
Scenario: Dragutin Krencer, Vedran Mihletic
Uloge: Zeljko Vukmirica, Mirsad Zulic, Filip Sovagovic
Studio: Avala Film
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:Srpsko-Hrvatski
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu