•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

HOTEL ZA INSEKTE KAO REZULTAT EDUKATIVNE I ZABAVNE RADIONICE 18. KIDS FEST-a

POPUT NAJGLEDANIJEG DOKUMENTARNOG FILMA NA KIDS FEST-u "HRAST" KOJI JE TRENUTNO NA BISOKOPSKOM REPEROTARU I NJEGOVE PRIČE O RAZLIČITIM ŽIVOTINJAMA KOJE NASTANJUJU JEDNO DRVO HRASTA U FRANCUSKOJ, HOTEL ZA INSEKTE SMEŠTEN U PRIRODI, OMOGUĆAVA SITNIM ŽIVOTINJAMA DA PREZIME ZIMU

Kao rezultat rada nekoliko školskih odeljenja, a uz pomoć Prirodnjačkog centra Svilajnac, tokom nedavno završenog Dečijeg fimskog festivala KIDS FEST napravljen je Hotel za insekte. Tokom edukativne radionice deca su naučila stvari poput očuvanja planete i prirode, o važnosti insekata, njihovom značaju za nas i koliko je zapravo bitno da ih sačuvamo.

"Kada napravimo kućicu, odnosno hotel za insekte, ona ima odeljke različitih površina koje zatim popunjavamo određenim materijalima. To mogu biti materijali za recikliranje poput hartije, kartona, šupljih cigli, crepova, a možemo koristiti i materijal iz prirode, poput sitnih grančica, sena, slame, piljevine, šišarki četinara, taluske kukuruza. Možemo dodati i trule delove drveća, njihovu koru ili izbušiti deblje delove drveta kako bi napravili kanale različitih promera u koje bi se zavukli insekti. Ovom raznolikošću materijala postižemo da insekti različitih veličina lako mogu da se usele u naš hotel," ističe Nevene Srđević vodič Prirodnjačkog centra Svilajnac.

Iz Prirodnjačkog centra takođe navode da se u svakom trenutku u našim baštama nalazi oko 2000 različitih vrtsa insekata. "Neke su korisne, a neke štetne. Upravo ovim hotelom za insekte privlačimo one „dobre“, čime im nudimo prostor za život i sigurno skrovište, a za uzvrat mi dobijamo baštu zaštićenu od štetočina i ujedno podstičemo biološku raznolikost koja je od izuzetnog značaja za ekosistem. Naravno, kako u baštama, tako i u hotelu imaju lep komšijski suživot."

U bioskopima je trenutno na repertoaru francuska dokumenatrna avantura "HRAST", kao najgledaniji dokumentarni film na 18. KIDS FEST-u.
Donekle sličan priči o Hotelu za insekte film govori o jednom hrastovom drvetu koji nastanjuju mnogobrojne porodice najrazličitijih životinja. Živeći kao u stambenoj zajednici, one čine jedno pravo malo društvo koje je veoma silčno našem. Kroz različita godišnja doba, baš kao i ljudi, one odrastaju, uče se solidarnosti i preživljavanju, i suočavaju se sa problemima sa svojim komšijama.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu