•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Goethe Institut u Beogradu - Održan razgovor Zorana Pantelića sa kustosima izložbe “Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas”

Sinoć, 3. septembra u Umetničkom prostoru U10, održan je razgovor umetnika Zorana Pantelića sa dr Ivanom Bašičević Antić i dr Selmanom Trtovcem, kustosima izložbe “Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas”, povodom publikacija „Crveni horizont“ Dejana Sretenovića (kuda.org, 2021), i “The Art of Direct Action - Social Sculpture and Beyond” (Sternberg press, 2019. Pred početak razgovora posetioci su prisustvovali performansu Sanje Latinović, kojim je 26. avgusta otvoren deo postavke izložbe u ovom prostoru.

Zoran Pantelić, umetnik i urednik izdanja „Crveni horizont“, osvrnuo se na motivaciju za objavljivanje ove knjige pod okriljem organizacije kuda.org: “Otkako postojimo mi se bavimo problemom i refleksijom kolektivnog rada. U dogovoru sa Dejanom Sretenovićem, koji je već duže vreme usmeren na istraživanje perioda između dva svetska rata i pre svega nadrealizma, došli do zaključka da bi bilo sjajno napraviti istorijsku građu, istraživanje vezano za kolektivne prakse između dva svetska rata. To su zapravo prvi materijalni dokazi kolektivnih praksi na našem području. Pravo značenje, uloga i smeštanje ovog našeg izdanja u kontekstu izložbe neće biti izvedeno jednim zaključkom, već ima svoje višestruko čitanje”.

Ivana Bašičević Antić, kustoskinja izložbe, o knjigama koje su predstavljene je rekla: Izdavački poduhvat “Crveni horizont” bavi se istorijskim avangardama kod nas. Akcenat je na pokretima avangarde pre rata i njihovom odnosu sa politikom, levicom, kasnije i sa partijom. To je jedna ozbiljna studija koja nama zapravo daje kontekst i prapočetak praksi kojima se mi bavimo u okviru svoje izložbe. Druga publikacija, “The Art of Direct Action” u kojoj je takođe kuda.org bio uključen kao jedan od autora, bavi se socijalno angažovanom umetnošću i direktno proučava legat Bojsa. Ona dovodi u pitanje i pozitivne i negativne strane, ali svakako povezuje današnju socijalno angažovanu umetnost sa njegovim radom.

U okviru izložbe „Ko neće da misli, leti napolje! Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“, u utorak 7. septembra u sali za manifestacije Goethe Instituta, u 19 časova biće prikazan film „Bojs“, a ulaz na projekciju je besplatan. U nastavku pratećeg programa izložbe, koja traje do 18. septembra u Galeriji Goethe Instituta, Umetničkom prostoru U10 i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti NGVU u Beogradu, biće održan i razgovor o umetnicima sa Biljanom Tomić i Ješom Denegrijem u prostorijama Goethe Instituta (9. septembar), a u galeriji NGVU 16. septembra biće emitovan film “Bojs” i održan razgovor kustosa izložbe, dr Ivane Bašičević Antić i dr Selmana Trtovca, o Mangelosu i umetnosti danas u odnosu na Bojsa.

Foto: Promo
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...