•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

From Russia with love (1963)

Iz Rusije s ljubavlju (eng. From Russia with Love) je drugi film iz serijala o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Film su producirali Albert R. Broccoli i Harry Saltzman, a režirao ga je Terence Young. Utemeljen je na istoimenom romanu Iana Fleminga iz 1957. Film je svetsku premijeru doživeo 10. oktobra 1963. u Londonu.

U filmu, James Bond je poslat u Tursku kako bi uz pomoć Tatjane Romanove sprečio SPECTRE-inu osvetu za ubistvo Dr. Noa. Mnogi obožavaoci i kritičari smatraju kako je to najbolji film o Jamesu Bondu i najbolja izvedba Seana Conneryja. Iako je film u kontrastu s egzotičnim predelima u Goldfingeru i Operaciji Grom, Iz Rusije sa ljubavlju često se spominje kao idealni Bond film koji može poslužiti kao primer ostalim filmovima iz serijala.

U uvodnoj špici, film počinje u noći u ukrašenom vrtu u kome se James Bond igra mačke i miša sa visokim plavokosim ubicom. Bonda je zarobio i nasilno zadavio do smrti Red Granta. Odjednom se pale veliki reflektori, ispostavlja se da je 'Bond' čovek koji je nosio Bondovu masku - sve je to bio trening koji je sprovodila SPECTRE. Kronsteen, SPECTRE-in šahovski velemajstor i planer, smislio je plan kako ukrasti uređaj za dekodiranje, Lektor, od Rusa i tako dovesti u nepriliku Britansku obaveštajnu službu uz osvetu za ubistvo njihovog operativca Dr. Noa. Bivša agentica SMERSH-a, Rossa Klebb, postavljena je na čelo misije, koja je već angažovala rusku šifranticu u ambasadi u Istanbulu...

Kada je predsednik Kennedy izjavio kako mu je Iz Rusije s ljubavlju jedna od njegovih deset najdražih knjiga, producenti Broccoli i Saltzman odabrali su je kao naslednika Dr. Noa. Roman Iana Fleminga bio je hladnoratovski triler, međutim producenti su negativce odlučili prikazati kao članove organizacije SPECTRE umesto sovetskih tajnih agenata iz SMERSHA-a. Film je koristio poznatu uvodnu sekvencu, a popularni pevač pjevao je temu, dok se u odjavnoj špici pojavila rečenica "James Bond will be back". Igrom slučaja, film je postao zadnji koga je Kennedy pogledao pre atentata. Iako nije potpisan, glumac koji je glumio Ernsta Stavro Blofelda, ili Broja Jedan, čelnika SPECTRE, bio je Anthony Dawson, koji je glumio Profesora Dawsona u prethodnom filmu, Dr. No, koga je takođe režirao Terence Young.

U odjavnoj špici, Blofeld je potpisan sa upitnikom. Navodno se u filmu pojavio i Ian Fleming, autor Jamesa Bonda, stojeći pokraj voza u Istanbulu, noseći sive pantalone i beli džemper; neki izvori su demantovali ovu informaciju. Scena u kojoj Bond pronalazi Tatjanu u krevetu u svojoj hotelskoj sobi postao je standardni test za buduće glumce koji su se takmičili za ulogu. Na specijalnom DVD izdanju postoji isečak sa jednog takvog testa, sa Jamesom Brolinom, Seanom Beanom, Samom Neilom i budućim Bondom, Pierceom Brosnanom. Scena je korišćena i u izboru mnogih glavnih glumica, kao što su Maryam D'Abo i Maud Adams.

Žanr:akcija, avantura, triler
Godina:1963
Reziser:Terence Young
Scenario: Richard Maibaum
Uloge:Sean Connery, Robert Shaw, Lotte Lenya
Uzrast:PG
Award:4 osvojene
Studio: Eon Productions
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...