•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Frau Ajnštajn (2011)

Igrano - dokumentarni film "Frau Ajnštajn" (Frau Einstein) režirao je Miloš Jovanović, koji zajedno sa Aleksandrom Pleskonjić potpisuje i scenario. U glavnim ulogama su Anica Dobra i Jens Harzer (Jens Harzer). Šta je istina, a šta su legende i mistifikcaije o ljubavi koja je promenila shvatanje sveta, osnovno je pitanje koje postavlja autor.
"Film o Milevi je priča o nama. Ona je naša želja da budemo deo velikog sveta, ali i naša nemogućnost da to postanemo. Oivičeni konzervativnim stegama, neobrazovanjem, religijom, samoljubivošću i zavidnošću nekako nam uvek fali još tih nekoliko koraka da zakoračimo u veliki svet", rekao je Miloš Jovanović i dodao da imamo nacionalni hobi da mistifikujemo i stvaramo legende od poluistina.

"Kopamo svoje rane, pa ih onda zalivamo ljutom rakijom", objašnjava Jovanović.
"Ova žena zaslužuje pošten film, a ne moje ulagivanje nacionalnoj mitomaniji. Siguran sam, da je kojim slučajem živa, da bi njen odgovor na pitanje ko je Albert, ona opet rekla: On je ljubav mog života", kaže Jovanović.

Anica Dobra je delila stavove reditelja kada je reč o predstavljanju Mileve Ajnštajn i njene herojske životne priče. Znanje nemačkog jezika i iskustvo iskoraka iz lokalne sredine takođe su doprineli odabiru glumice koja će tumačiti lik Mileve.

"To što zna nemački je isto toliko važno koliko i njena sposobnost da šanta. Anica je takođe borac, žena koja je kao i Mileva sama zakoračila u veliki svet i - uspela. Ako tome dodamo i njen briljantno glumačko umeće i izuzetan profesionalizam, onda svaka druga opcija ko bi mogao da igra Milevu pada u vodu", rekao je Miloš Jovanović.Film se ne bavi nagađanjima o Milevinom naučnom doprinosu delu Alberta Ajnštajna.

"Mene zanima ljubavna priča dva blistava uma. Njihov susret je ličio na kosmički prasak. Nije se Albert zaljubio u nju jer je bila jedina žena na fakultetu. On njoj piše ovako: "Onaj koji okusio slobodu ne može da podnese više lance. Kako sam srećan što sam u tebi našao ličnost koja mi je ravna, jaka i nezavisna kao što sam i ja sam. Bez tebe ja sam sa sobom", navodi Jovanović i zaključuje da je to bila ljubav osuđena da stvori velika dela.

Žanr:biografija, drama, romansa
Godina:2011
Reziser:Miloš Jovanović
Scenario: Aleksandra Pleskonjić
Uloge:Anica Dobra, Radoje Čupić, Gordana Đurđević
Zemlja:Serbia
Jezik:Srpski
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...