•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

For a Few Dollars More (Per qualche dollaro in più ) (1965)

Za dolar više (ital. Per qualche dollaro in piu; eng. For A Few Dollars More) je špageti-vestern Sergia Leonea iz 1965. s Clintom Eastwoodom, Lee Van Cleefom i Gian Marijom Volontéom. U filmu se pojavljuje i Nemački glumac Klaus Kinski u sporednoj ulozi razbojnika. Film je u SAD-u objavljen 1967. i smatra se drugim delom onoga što se naziva "dolarska trilogija", tj. filmova Sergia Leonea s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Prvi film bio je Za šaku dolara iz 1964., a treći Dobar, loš, zao (1966.).

Eastwood (čiji je lik u komercijalne svrhe nazvan "Čovek bez imena") i Van Cleef (kao pukovnik Douglas Mortimer), portretiraju dvojicu lovaca na glave u potrazi za "El Indiom" (Volonte), jednim od najtraženijih begunaca na teritoriju Divljeg Zapada i njegovom bandom (čiji je član i lik kojeg tumači Kinski). El Indio je nemilosrdni, inteligentni čovek ovisan o pušenju neke droge. Njegovo narkomansko ludilo naglašava se krupnim planovima i prisećanjima o prošlosti. Na dvoboje nosi muzički sat koji označava vreme potezanja. Nakon pobeda u dvobojima Indiju jedan član njegove bande predaje drogu kako bi se opustio.

Film počinje s Mortimerom koji ilegalno zaustavlja voz u Tucumariju kako bi pokupio nagradu od hiljadu dolara za Guya Callawaya. Odmah se daje do znanja kako je sposoban sa revolverom budući da pogađa Callowaya iz velike udaljenosti. Nakon što je pokupio nagradu, počinje se raspitivati za Reda "Baby" Cavanaugha za kojim je raspisana nagrada od 2000 dolara, živog ili mrtvog, a koji je zadnji put viđen u White Rocksu. Ali, korak je iza Eastwooda koji pronalazi Cavanaugha u saloonu kako igra poker.

U nezaboravnoj sceni Eastwood (Monco) udeli sebi i Cavanaughu 5 karata bez reči, a nervozni izraz Cavanaughova lica pokazuje njegov strah od Moncovih namera. Cavanaugh izvlači tri kralja i polaže ih na stolu uveren kako je dobio deljenje, nakon čega se Eastwood samo lagano nasmeši i pokaže tri asa. Nakon što Cavanaugh upita Monca "Nisam čuo šta je bila oklada", ovaj se nasmiješi i kaže "Tvoj život".

Nakon što je film Za šaku dolara uspeo na italijanskim bioskopskim-blagajnama, reditelj Sergio Leone i njegov novi producent, Alberto Grimaldi, hteli su snimiti nastavak, ali su pre toga morali pridobiti Clinta Eastwooda da nastupi u glavnoj ulozi. Eastwood još nije ni video prvi film i nije bio spreman snimiti drugi dok ga nije pogledao. Tako mu je Leone dao italijansku verziju (jer engleska još nije bila napravljena) i Eastwood je doveo nekoliko prijatelja da pogledaju film zajedno s njim u CBS-ovom produkcijskom centru. Reakcija je bila pozitivna pa je Eastwood pristao da snimi nastavak.

Film je sniman u Almeriji, u Španiji, a scene interijera u rimskom studiju Cinecitta.

Žanr:vestern
Godina:1965
Reziser:Sergio Leone
Scenario:Sergio Leone
Uloge:Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté
Studio: Constantin Film Produktion
Zemlja:Italija
Jezik:Italijanski
Trajanje:132 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....