•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmom “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija otvoren program “Paralele i sudari” na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Takmičarski program “Paralele i sudari” otvoren je u nedelju, 17. jula u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijom filma “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija. Na otvaranju ovog programa prisutnima se obratila Julija Sinkevič, nova selektorka ovog programa, kao i reditelj filma Maksim Nakonečni.

Julija Sinkevič je o filmu “Vizija leptira” rekla: “Ovaj film je veoma poseban za mene jer sam Ukrajinka. Snimljen je pre invazije punog obima na Ukrajinu, ali su se u njemu mogle unapred videti neke stvari koje su usledile”.

Maksim Nakonečni je o svom delu izjavio: “Iako film nije zasnovan na stvarnim događajima, duboko je ukorenjen u realnosti. Nadam se da će publici doneti više razumevanja o tome kako smo mi Ukrajinci doživeli poslednjih osam godina”.

U filmu “Vizija leptira” protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

Projekcija filma “Budale” Tomaša Vasilevskog koja je na programu bila od 17 sati prekinuta je zbog privremenog nestanka struje na Paliću i pomerena za ponedeljak, 18. jula u 21h u Bioskopu Abazija. Ovaj film prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka.

Program “Ukrajina u fokusu” počeo je 17. jula u 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici, gde je prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove.

Na otvaranju programa “Ukrajina u fokusu”, programski direktor festivala Miroslav Mogorović je istakao: “Počeli smo da radimo na pripremama ovog programa još krajem prošle godine, imajući u vidu izuzetnu snagu i specifičan izraz reditelja iz Ukrajine, koji su svojim hrabrim pristupom i odabirom tema izborili odlično mesto na novoj evropskoj sceni. Neka od ovih imena koja gledamo prvi put na festivalu, sigurno će u narednim godinama kao autori biti zastupljeni u programima “Paralele i sudari” i Glavnom takmičarskom programu. U ovoj selekciji videćemo filmove koji su prikazani u poslednjih godinu dana, u glavnim programima vodećih festivala“.

Film “Kiša nikad neće prestati” prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Foto: Damir Vujković i Robert Lukač

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu