•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Film „Telenovela sivo u koloru“ Filipa Martinovića u zvaničnom programu festivala u Malagi

U zvaničnoj selekciji dugometražnog dokumentarnog filma predstojećeg, 24. Filmskog festivala u Malagi, u Španiji mesto je izborio i srpski film „Telenovela sivo u koloru“ (Telenovela en Gris y Multicolor) autora (scenariste i reditelja) Filipa Martinovića. Festival će se odigravati od 3. do 13. juna, a projekat i ovog filma svojevremeno je podržao i Filmski centar Srbije (FCS).

Sinopsis glasi: Prošlo je 26 godina od kada je Filipova porodica emigrirala u Barselonu iz Srbije. Njegov otac je umro kada je Filip imao 12 godina i sahranjen je tamo. Filip pokušava da pronađe odgovor na jednostavno pitanje: odakle je? Svoje putovanje Filip će započeti obilaskom članova porodice kako bi saznao o njihovom identitetu, razlogu odlaska iz zemlje i o mestu gde će biti sahranjeni. U Barseloni, Filip upoznaje Ašu, mladu Etiopljanku sličnih problema u koju se zaljubljuje. Zajedno će otići u daleku zemlju da pronađu odgovore na njihova pitanja. Ispostaviće se da prave odgovore neće pronaći. U pokušaju da razjasni pitanje svog identiteta, Filip će posegnuti za telenovelom, omiljenim žanrom u obe zemlje u kojima je boravio i tako pokušati da rekonstrukcijom scene odlaska njegove porodice iz zemlje bolje shvati njihove motive i okolnosti.

U pitanju je, kažu, dokumentarac koji flertuje sa elementima fikcije, a pokriva i širok spektar emocija iz domena drame, sapunica, pa sve do komedije. S druge strane obilje lokacija (Srbija, Španija, predeo na tromeđi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine) ovaj Martinovićev film čini i hibridom žanrova filmova puta i drame. Osim toga, jedan od osobenih fenomena zastupljenih u ovom filmu je čudan fenomen ogromnog uspeha latino sapunica na Balkanu; uticaj telenovela u Srbiji i ostalim balkanskim državama je do te mere veliki da su španski jezik i hispano kultura ostavili snažan trag, oličen i u velikom broju ovdašnjih mlasih ljudi koju pokazuju zanimanje za Španiju i španski jezik.

Za scenario i režiju zadužen je bio Filip Martinović. Film je nastao u saradnju kuća GULU GULA Presenta i Cinnamon sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu. Producenti su Nikola Savićević i Filip Martinović. Direktor fotografije je Marko Milovanović, montažerke su Ana Žugić i Olga Košarić, a snimatelj i dizajner zvuka je bio Luka Barajević. Film traje 65 minuta.

Ovaj film je nastao kao završni rad Filipa Martinovića na Master-studijama filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a podržan je i na konkursu Filmskog centra Srbije, u kategoriji studentskog filma.

Projekat ovog filma već je osvojio nekoliko nominacija i nagrada (Ji.hlava nominaciju za nagradu Silver Eye, nagradu odeljka First Look Filmskog festivala u Lokarnu, te tri nagrade festivala Beldocs u Beogradu – nagradu za dovršetak postprodukcije, nagradu Ji.hlava East Silver Caravan za festivalsku distribuciju, nagradu za najbolji dokumentarac u fazi nastajanja).

Filip Martinović (1988) odrastao je u Barseloni. Master-studije filmske i televizijske režije završio je 2017. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Osnivač je produkcijske kuće GULU GULU presenta u Beogradu.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu