•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Da li je J.K. Rowling pohađala časove proricanja na Hogvortsu? Sa sablasnom dozom vidovitosti, prvi film u njenoj novoj franšizi koja će se sastojati od pet filmova počinje sukobom između dve političke stranke u SAD-u. Ne, nisu u pitanju Republikanci i Demokrate. Godina je 1926., a čarobnjaci i normalci (u Americi ih zovu „no-majs“) su na rubu građanskog rata. A, da, u normalskom kampu, bogati nasilnik se kandiduje za predsednika. Prerano?

„Fantastic Beasts and Where to Find Them“ je u stvari prethodnik „Harry Potter“ serijala (iako ćete završiti na kaznenoj nastavi ako to kažete). Rowlingova, pišući svoj prvi filmski scenario, i dugogodišnji režiser „Harry Potter“ serijala David Yates stvorili su potpuno drugačiji deo čarobnjačkog sveta. Njih dvoje stvaraju skladni balans između blistavih novih elemenata i prepoznatljivih, kako bi usrećili Poterovce. Nismo sigurni šta je zanimljivije: Eddie Redmayne kao ekcentrični čarobnjak po imenu Newt Scamander ili stvorenja koja on krijumčari u SAD u svojoj pohabanoj torbi bez dna. Redmayne zrači toplim očima sa vlažnim sjajem u ulozi smotanog, stidljivog Newta, engleskog čarobnjaka u Njujorku. On se savršeno uklapa u svet koji je Rowlingova osmislila, gde je dobro srce najsnažnija magijska moć.

Kao zgodni, mladi Leonardo DiCaprio sa štapićem, Newt je pomalo eko-ratnik koji je na misiji da oslobodi u divljinu stvorenje koje je spasio iz zatočeništva. Najslađi od njegovih zverki je nevaljali niffler, nešto između kljunara i umiljatog pingvina, sa izraženom njuškom i afinitetom ka svetlucalim stvarima, što nas pomalo podseća na Golluma. Kada niffler pobegne na slobodu i krene da krade blago po gradu, Newt kreće u potragu sa svojom novom bandom: dvema sestrama čarobnicama (Katherine Waterston i Alison Sudol) i Jacobom (Dan Fogler), normalcem – izvinjavamo se, no-majom – koji je možda i više lojalan nego Ron Weasley. Na tragu im je Colin Farell u ulozi Percivala Gravesa, turobnog šefa bezbednosti u američkom Ministarstvu magije.

Rowlingova pametno zadire u američku istorju suđenja vešticama, sa Samanthom Morton koja igra Mary Lou Barebone, religijskog fanatika koja propoveda o vatrama pakla i prokletstvu. Nažalost, u „Fantastic Beasts“ jednostavno nema dovoljno uzbuđenja koje bi vas držalo na ivici sedišta, niti snažnog negativca koji bi vam zaokupio pažnju – s druge strane, ni Voldemort se nije propisno pojavio do „Harry Potter and the Goblet of Fire“, četvrtog filma u tom serijalu. I pored toga, Farell poseduje par obrva koje predstavljaju znak najveće pretnje u Holivudu, a znamo i da će se Johnny Depp pojaviti u nastavku, kao Dumbledorov neprijatelj Gellert Grindelwald. Prijatna performansa Redmayna uspostavlja emocionalno jezgro ove franšize. Tako da - da, magija još uvek postoji.

Žanr:avantura, porodični, fantazija
Godina:2016
Reziser:David Yates
Scenario:J.K. Rowling
Uloge:Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Alison Sudol
Uzrast:PG-13
Award:Oscar, 6 nagrada i 41 nominacija
Box office:233.5M USD
Studio:Heyday Films, Warner Bros.
Zemlja:UK
Website:www.fantasticbeasts.com
Jezik:engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...