•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

FEST - „Oaza“ Ivana Ikića najbolji film Glavnog takmičarskog programa FEST-a

U nedelju, 16. maja u Kombank dvorani, svečano je zatvoreno 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji je održan u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF. Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolji film ostvarenju „Oaza“ Ivana Ikića, nagradu za najbolju režiju Oskaru Ruleru za film „Enfant Terrible“, za najbolji scenario su nagrađeni Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film „Tamna Bajka“, za najbolju žensku ulogu nagrađena je Lana Barić, za glumačku kreaciju u filmu „Tereza37”, najbolju mušku ulogu, po mišljenju žirija, odigrao je Nikola Đuričko u filmu „Živ čovek”, dok je nagradu za najbolji debi osvojio Erdžan Kesal, reditelj filma „Potencijalni kandidat”. U selekciji FEST Fokus, za najbolji film proglašen je „Polje maka“ Eudžena Žebelanua. Svečanosti zatvaranja i dodeli nagrada prisustvovala je Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, obratio se večeras povodom zatvaranja 49. FEST-a. Handanović se ovom prilikom zahvalio gostima, žiriju i publici, a govorio je i o sledećem 50. jubilarnom FEST-u: „Zahvalio bih se gostima, žiriju, a pre svega publici koja je nastavila da nas podržava svojim prisustvom u dvoranama. Obećavam naredni FEST dostojan svog 50. jubileja. Posebna zahvalnost Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture i informisanja i mojoj prijateljici Maji Gojković koja je ovde sa nama”, rekao je Handanović.

Glavni žiri, koji čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić, i rediteljka Ines Tanović, dodelio je nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ostvarenju „Oaza” Ivana Ikića, „za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i ogoljenoj empatiji”.

Povodom osvajanja ovog prestižnog priznanja, reditelj Ivan Ikić je rekao: „Nismo razmišljali o ovom trenutku, da bi mogao da se desi. Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sa našim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga”.

Nagradu glavnog žirija za najbolju režiju dobio je nemački reditelj Oskar Ruler za film „Enfant Terrible”. U obrazloženju žirija stoji da je ovo ostvarenje „izvanredan i inventivan rediteljski prikaz koji nas vodi kroz stvaralaštvo Rajnera Vernera Fasbindera, brišući granice između života i filma” .

„Beogradskog pobednika” za najbolji scenario dobili su Italijani Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film „Tamna Bajka“, koji su zajednički i režirali. Žiri je nagradio njihovo delo za „kohezivnu sintezu pripovedanja u ansamblu, njegov upečatljiv prikaz italijanskog predgrađa i dirljiv komentar stvarne prirode dramaturgije”.

Scenaristički duo obratio se publici putem video snimka rečima: „Ova nagrada je poput velikog zagrljaja od prijatelja. Napisali smo ovaj scenario kada smo imali 19 godina, i on je za nas poput odlaska u slatku, nežnu i poetičnu prošlost. Zbog kovida nismo sa vama, ali montiramo naš treći film koji nameravamo da predstavimo u vašoj prelepoj zemlji. Osetili smo povezanost sa vašim magičnim gradom: Beograd je deo naše duše. Nikad ga nismo posetili, ali prepoznali smo dosta sličnosti sa našom istorijom, i nadamo se da ćemo se dogodine videti uživo”.

Glavni žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio hrvatskoj glumici Lani Barić „za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom”, u filmu „Tereza37” Danila Šerbedžije.

Lana Barić se zahvalila FEST-u na nagradi i prokomentarisala ovogodišnje festivalsko izdanje: „Znam da su vremena jako teška i da nije bilo lako organizirat festival uživo. Svaka vam čast i hvala što gledamo filmove uživo, u kinu”. Lana Barić se potom osvrnula na FEST-ovo priznanje: „Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna”.

Nikola Đuričko nagrađen je „Beogradskim pobednikom” za najbolju mušku ulogu u Glavnom takmičarskom programu, za ulogu Igora Đelića Đele u filmu „Živ čovek” Olega Novkovića. Žiri je njegovu kreaciju ocenio kao „jedinstveni glumački izraz kojim nas vodi kroz katarzu glavnog lika koristeći ceo glumački habitus: od suptilnih sredstava pa sve do unutrašnjih tektonskih promena - smrti i njene pobede”.

Nikola Đuričko se zahvalio FEST-u „što postoji i što je opstao”, žiriju, i ekipi filma „Živ čovek”. “Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade”, zaključio je svoje obraćanje popularni glumac.

Nagradu za najbolji debi u ovoj selekciji dobio je reditelj Erdžan Kesal za film „Potencijalni kandidat”, „za precizan, živopisan i britak prikaz glavnog lika, njegovog miljea i savremene političke korumpiranosti”.

Erdžan Kesal je u video poruci govorio o svojoj povezanosti sa našom zemljom: „Dobiti nagradu za prvi film, na ovako prestižnom festivalu daje nam odgovornost i želju da pravimo još bolje filmove. Srbija i Beograd imaju veoma posebno mesto u mom ličnom životu. Prva ozbiljna knjiga koju mi je otac kupio, bila je “Na Drini ćuprija” Ive Andrića. Mnogo godina kasnije, kada sam 2010. posetio Kustendorf, Emir mi je poklonio istu knjigu na odlasku. Toga ću se uvek sećati. Osećam da smo ljudi sa istim navikama, i mislim da na isti način doživljavamo agoniju, tugu, humor, nadu”. Kesal se zahvalio Filmskom centru Srbije i koproducentima Dimčetu Stojanovskom i Stefanu Orlandiću na doprinosu realizaciji filma, uz nadu da će se to partnerstvo nastaviti i na budućim projektima.

Žiri programa FEST Fokus, koji čine rediteljka Katarina Koljević, glumica Isidora Simijonović i reditelj Darko Nikolić, za najbolje ostvarenje u ovoj selekciji izabrao je film „Polje maka” mladog rumunskog reditelja Eudžena Žebeleanua. Nagrada je dodeljena za „precizan i suptilan rediteljski izraz u kojem se ističe snažan glumački postupak“, uz ocenu da nam ovaj film „daje duboki uvid u složeni unutrašnji sukob glavnog junaka, čija lična priča se izdiže na nivo jedne univerzalno važne društvene teme“. Žiri je obrazloženje zaključio konstatacijom: „U portretnoj dramaturgiji koja je u vrlo aktivnom odnosu sa sredinom u kojoj je film smešten, reditelj nam nudi ono najvažnije u filmskoj umetnosti - a to je jasna katarza.

Eudžen Žebelanu se prisutnima obratio putem video snimka: „Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu. Želim da zahvalim svom timu, producentu, scenaristi, svim glumcima, distributeru, i čitavoj ekipi koja je radila na ovom predivnom, prvom filmu koji smo zajedno radili. Za nas je veoma važno što je film prikazan u bioskopskim salama i na festivalima, jer govori priču o mladom policajcu homoseksualcu u današnjoj Rumuniji. To je priča koju ne viđamo tako često u rumunskom filmu. Divno je što ova nagrada stigla tačno pred Međunarodni dan protiv homofobije”.

Žiri kritičara za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić”, koji su činili reditelj i teoretičar filma Vlastimir Sudar, filmski kritičar Miroljub Stojanović i filmski kritičar i istoričar Daniel Rafaelić, za najbolji regionalni film na festivalu proglasio je „Oazu” Ivana Ikića. U obrazloženju žirija, između ostalog stoji: „Akcenat smo stavili na inovaciju i originalnost i u filmskom govoru i u izboru tematike. Vodeći se pristupom da treba nagraditi proširenje prostora savremene filmske umjetnosti, žiri je jednoglasno odlučio da nagradi film Oaza, Ivana Ikića, kao jedan od najautentičnijih filmova ne samo u ovom programu, već i proteklih nekoliko godina”.

Žiri za nagradu dnevnog lista Poliika „Milutin Čolić”, u sastavu Goran Radovanović (reditelj, scenarista i producent), Mladen Đorđević (reditelj,scenarista i producent) i Dubravka Lakić (filmski kritičar, osnivač nagrade), za najbolji domaći film je proglasio ostvarenje „Lihvar” Nemanje Ćeranića. Žiri je nagradu dodelio “za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame, sa veštim korišćenjem rešenja koja spadaju u domen autorskog filma”. U nastavku obrazloženja stoji: „Kao sveže i inovativne elemente žiri je prepoznao i izuzetan rad sa glumcima naturščicima, angažovano posmatranje društvenih problema i smeštanje radnje i celokupne produkcije izvan glavnog grada – u funkciji demetropolizacije srpske kinematografije.

Nemanja Ćeranić, reditelj filma „Lihvar”, zahvalio se FEST-u žiriju jer je „prepoznao trud i energiju, koja dolazi isključivo iz ljubavi prema filmu”. Mladi reditelj zahvalio se i ekipi koja je radila film u teškim uslovima, kao i opštini Inđija koja je podržala ovaj projekat.

Ivan Karl, sekretar Grada Beograda za kulturu i predsednik odbora FEST-a, uručio je počasnu nagradu „Beogradski pobednik“ scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Tom prilikom je Karl izjavio: „FEST sada već daleke 1992. godine je obeležio film „Delikatesna radnja“. FEST ove 2021. u doba korone je bio jedna velika, ali uspešna delikatesna radnja. Scenograf pomenutog filma bio je Miljen Kreka Kljaković. Kreka je filmove koje je radio učinio magičnim i stvarnim. Zato je on pobednik i juče, i danas, i sutra. Čestitam Kreki i čestitam svima nama na povratku u budućnost. Tamo nas za manje od godinu dana čeka 50. FEST. Hvala vam.“

Miljen Kljaković Kreka je povodom velikog priznanja rekao: „Ovo je još jedna vrlo značajna i važna nagrada u mojoj karijeri, kojoj sam bio posvećen svih ovih 45 godina. Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovo što sam ostvario. Zahvaljujem se i FEST-u na dodeli ove nagrade i svima onima koji su još uvek među nama, a kojih više nema“.

Nakon dodele nagrada, FEST je zatvoren svetskom premijerom dokumentarnog filma „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića.

Međunarodni filmski festival – FEST, održan je 49. put od 7. do 16. maja 2021. u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade, i predstavio je više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija. Festival je ove godine održan pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Podsećamo, od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program „PostFESTum” koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa. Usled specifičnih okolnosti održavanja FEST-a zbog pandemije i smanjenog kapaciteta bioskopskih dvorana, najpoznatiji domaći filmski festival ove godine želi da izađe u susret svojoj vernoj publici, kao i svima onima koji nisu uspeli da pogledaju svoje filmske favorite tokom prethodnih dana. PostFESTum će se održavati u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center, a satnicu programa PostFEST-um možete pogledati na sajtu festivala na linku: https://www.fest.rs/upload/document/postfestum_-_dom_omladine_beograda_i_cineplexx_ue.pdf

Foto: FEST promo

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...