•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Elle (2016)

Isključite svetla i horor može da počne. Novi film Paula Verhoevena, „Elle“, je nečuvena crna komedija, nestabilna i smrtonosna; to je film koji počinje seksualnim zlostavljanjem, da bi nakon toga očistio krv ispred luksuznog restorana. „Pretpostavljam da sam silovana,“ onako uzgred napominje Michelle (Isabelle Huppert) u razgovoru sa svojim prijateljima, dok im konobar užurbano prilazi sa flašom šampanjca. Gost za stolom baca nervozan pogled na flašu. Zatim kaže, „Možda bi bilo dobro da sačekate par minuta pre nego što je otvorite.“

Možda bi trebalo da se zaustavite pre nego što izjavite da je „Elle“ jedan od najboljih filmova na ovogodišnjem Festivalu u Kanu, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što su posledice ovog filma toliko problematične da je potrebno više vremena da se obrade. Međutim, ne može se poreći da će vas, bar na trenutak, ovaj film potpuno obuzeti i beskrajno uznemiriti. Krčeći opasan put kroz teritoriju ovog otrcanog žanra, „Elle“ nikada ne pokazuje svoja obeležja, niti posrće. Bojimo se da Verhoeven ovaj svoj film vodi pravo u pakao. On nas sve drsko izaziva da ostanemo s njim tokom ove lude vožnje.

Igrajući ulogu Michelle Leblanc, imućne direktorke kompanije koja se bavi video igrama u Parizu, nastup Huppertove pun je zapovedničkog besa i drži publiku na odstojanju. Njen nastup je takav da publiku čak tera da je se odreknu. Na vrlo drzak način, „Elle“ je predstavlja ne toliko kao žrtvu, već više kao kolateralnu štetu sveta kojeg je ona u velikoj meri deo; a možda (što je još više zabrinjavajuće) samo saučesnik. Unutar svoje elegantne kancelarije, Michelle nezainteresovano šeta pored oskudno odevenog modela koji je zauzeo mučan stav. Njena najprodavanija igra omogućuje korisnicima da preuzmu ulogu nezgrapnog orka – silovatelja, koji prodire u damu odpozadi svojim zmijolikim pipkom.

Kao da to nije dovoljno, otkrivamo da je Michelle ćerka Charlesa Leblanca, ozloglašenog serijskog ubice iz ’70-ih, koji se sada nalazi iza rešetaka. Postoji čak i nagoveštaj njene navodne umešanosti u njegove zločine. Prema Michelle, njen otac je bio „čudovište“; njena majka (Judith Magre) ga je pak smatrala „običnim čovekom“. Ovaj film zapravo implicitno sugeriše da ljudska bića mogu biti oba – i čudovište i obični ljudi.

Misao da je Verhoeven siguran igrač pada u vodu. Ovaj reditelj se ponosi time što zbunjuje svoju publiku; a možda čak i sebe samog. U njegovo vreme, holandski provokator pokrenuo je zaveru da zavede holivudsku mejnstrim publiku filmovima kao što je „Basic Instinct“, da je usplahiri filmom „Starship Troopers“, i da joj na kraju da grozan hladni tuš u vidu „Showgirls“ ’70-ih godina prošlog veka. „Elle“, međutim, predstavlja njegov možda najmanijakalniji film do sada, i to film koji se hrabro kreće duž tonskog opsega, idući u cik-cak od pravog horora, preko đavolaste satire do lake domaće komedije, da bi se ovaj krug na kraju ponovo pokrenuo.

Zapravo, već duže vreme Verhoevenovi filmovi deluju kao da zaboravljaju na silovanje. Michelle čisti polomljeno posuđe sa poda, uranja u kupku i nastavlja sa svojim životom. Ona ima veoma zahtevan posao, kao i porodične probleme kojima mora da se bavi. Previše je besna na svog koristoljubivog sina i njegovu trudnu siledžijsku devojku. Ona se brine za svoju vamp majku, koja je odlučila da želi da se uda za svog žigola. Takođe ima i boesnu aferu sa mužem svoje koleginice. Međutim, za sve to vreme sećanje na silovanje miruje u sobi, kao nestabilni nitroglicerin pored tanjira sa sirom. S vremena na vreme, krajičkom oka uhvatimo sav horor u ovom filmu. Michelle je, sa svoje strane, privučena upravo tom hororu.

Ovaj moćan film je zatvorio ovogodišnje takmičenje u Kanu. Ukoliko su delegati zamišljali da će biti poslati kući sa filmom punim nežnosti i afirmacije, grdno su se iznenadili. Sedeli su u mraku i dobili šamar, koji predstavlja otvorenu provokaciju, dok ste zbog niza glumaca prikovani za stolicu. „Elle“ je bučan, dramatičan i garantovano podstiče na kreiranje debata i diskusija. Probajte da ga sagledate u celosti, kao da je ovogodišnji Festival u Kanu upravo sada zaurlao na ljuti i nepravedni život.

Žanr:drama, triler
Godina:2016
Reziser:Paul Verhoeven
Scenario:Philippe Djian, David Birke
Uloge:Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny
Uzrast:R
Award:3 nagrade i 9 nominacija
Studio:SBS Productions, Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH, France 2 Cinéma
Zemlja:France
Website:www.sbs-distribution.fr/international-sales-elle
Jezik:francuski
Trajanje:130 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila