•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

El mariachi (1992)

El Mariachi je film Roberta Rodrigueza i prvi iz njegove Mariachi trilogije. Film je postigao veliki komercijalni i kritički uspeh, koji je inspirisao novi talas mladih producenata da počnu da snimaju niskobužetne nezavisne filmove.

Sniman je na severnoj meksičkoj granici u gradu Ciudad Acuna, Coahuila u potpunosti na španskom. U filmu su nastupili glumci amateri, a budžet je iznosio samo 7 hiljada dolara. Prvobitno je trebao biti objavljen za latinoameričkom tržištu, a Rodriguez nije ni pomišljao da bi se mogao probiti na američko tržište. Direktorima studija Columbia Pictures film se toliko svideo da su otkupili prava na distribuciju u Americi. Doživeo je veliki uspeh pa je studio odlučio finansirati drugi deo trilogije, Desperado i poslednji deo, Bilo jednom u Meksiku.

El Mariachi govori o nezaposlenom muzičaru (umetničkog imena Mariachi) koji putuje kroz Meksiko, tražeći posao. Sanja o tome da postane poznati mariachi kao što su pre njega bili njegov otac, deda i pradeda. Stiže u gradić na granici, Acuna, nadajući se da će pronaći posao u nekoj od lokalnih kantina i klubova. Ne pronalazi zaposlenje pa odlučuje da uzme sobu u hotelu dok bude tražio posao. Na njegovu žalost, Azul, odbegli zatvorenik, traži osvetu protiv svog bivšeg partnera, zvanog Moco (skraćenica od "Maurice"), koji nije dao dao Azulu njegov deo od zajedničkog profita. Azul je likvidirao Mocove ljude koristeći oružje skriveno u koferu za gitaru. Grupa ubica poslata je da ubiju Azula, ali zamenjuju ga za El Mariachija. U samoobrani, El Mariachi ubija četiri Mocova čoveka. Dok El Mariachi traži sklonište u baru koga vodi žena, Domino i zaljubljuje se u nju. Ona shvata šta mu se dogodilo i pokušava da ispravi stvari. U međuvremenu je El Mariachi zarobljen i odveden Mocou koji shvata da imaju pogrešnog čoveka te ga oslobađa. Azul, koji ne zna gde se nalazi Mocova kuća, uzima Domino sa sobom. Domino pristaje u nadi da će spasiti El Mariachijev život. Nakon što su stigli, Azul se pretvara da je uzeo Domino kao taoca kako bi ušao. Moco ubrzo shvata da se Domino zaljubila u El Mariachija i, u besu, ubija nju i Azula. Iznenada, stiže El Mariachi i pronalazi ženu koju voli mrtvu. Moco ga pogađa u levu ruku, ostavljajući ga nesposobnog za sviranje gitare. Međutim, nakon što su ga prošli tuga i bes, El Mariachi nabavlja oružje i ubija Mocoa, osvetivši se za smrt Domino. Nakon toga odlazi da se osveti svima koje smatra odgovornima za njenu smrt...

El Mariachi je prvi film iz trilogije koju još čine Desperado i Bilo jednom u Meksiku. Zbog ograničenog budžeta, svaka je scena snimana samo jednom pa je ostalo nekoliko grešaka koje su primetne u filmu. Priča o produkciji El Mariachija inspirisala je Rodrigueza da napiše knjigu Rebel Without a Crew: Or How a 23-Year-Old Filmmaker With $7,000 Became a Hollywood Player.

Žanr:akcija, krimi, drama
Godina:1992
Reziser:Robert Rodriguez
Producent:Robert Rodriguez, Carlos Gallardo
Scenario:Robert Rodriguez
Uloge:Carlos Gallardo, Consuelo Gómez, Jaime de Hoyos
Uzrast:R
Award:6 nagrada i 4 nominacija
Box office:2M USD
Studio: Columbia Pictures Corporation, Los Hooligans Productions
Zemlja:United States
Jezik:španski
Trajanje:81 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...