•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Eighth Grade (2018)

Kayla Day je tipična prigradska američka 13-godišnjakinja: stidlјiva, nesigurna, i toliko se trudi da se uklopi u popularnu gomilu u školi da ne može da vidi prošlost svoje nespretnosti i da prepozna svoju posebnost. U Eighth Grade, dirlјiva i perceptivna priča o piscu-reditelјu Bo Burnham-u, neobuzdana ali optimistična Kayla (koju je glumila Elsie Fisher u spektakularnom nastupu zvezda je rođena) pokazuje postmilenijalne opasnosti društvenih medija i teško naučena lekcija marširanja po vašem sopstvenom taktu.

Film prati poslednje nedelјe Kayle u srednjoj školi. Ona jede sama ručak, nikada ne biva pozvana na žurke osim iz sažalјenja, i jedva može da prikupi hrabrost da razgovara sa svojim drugarima iz razreda - nema veze da se poveže sa njima. U jednoj lomlјivoj sceni u kojoj se dodelјuju superlativi na kraju godine, ona je glasana za najtišu. Jedino vreme kada se ona oseća udobno (a čak i to je diskutabilno) je kada sedi ispred svog kompjutera u svojoj spavaćoj sobi da napravi afirmativne YouTube video snimke. U javnosti, ona je snop svemogućih neuroza, kojima nije pomogao njen samohrani tata (odličan, skroman Josh Hamilton), koji se bori da bude njen najveći navijač, a stalno je ubija uprkos njegovim dobrim namerama.

Burnham, 27-godišnji komičar i nekadašnja zvezda YouTubea koji je snimio svoj reditelјski debi, nekako je uspeo da iskoristiti teskobu, nade i snove svoje junakinje, te ih otkrio u njihovoj čudesnoj, suzdržanoj, univerzalnoj lepoti. Nemoguće je da se ne vežete za Kayla-u jer - verovatno ste bili Kayla. Otkako smo prvi put videli film na Sundance-u, gde je to bio naš omilјeni naslov na festivalu, osećamo se kao da smo skoro evangelistički pričali prijatelјima o ovom filmu. I sada, konačno je ovde. Eighth Grade je apsolutno zadovolјstvo koje ubija istinom. On je srceparajuć, pogađa u srce, i totalni šarmer.

Žanr:komedija, drama
Godina:2018
Reziser:Bo Burnham
Scenario:Bo Burnham
Uloge:Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson
Uzrast:R
Award:53 nagrada i 75 npominacija
Studio:A24, IAC Films
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo