•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

EU projekat - (Non)Aligned Movements na 14. Kondenzu - Festivalu savremenog plesa i performansa

Na 14. Kondenzu – Festivalu savremenog plesa i performansa koji se od 23. do 31. oktobra održava na nekoliko lokacija u Beogradu, biće predstavljeni i programi realizovani u okviru projekta “(Non)Aligned Movements - Strengthening contemporary dance in Western Balkans”, kojim rukovode Stanica Servis za savremeni ples i regionalna mreža Nomad Dance Academy. Radi se o jednom od dva izabrana projekta na kojima je nosilac iz Srbije, koji su dobitnici granta programa „Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Zapadnog Balkana“, koji je Kreativna evropa prvi put raspisala za ovaj region. Ovaj projekat rezultat je dugogodišnjeg rada mreže na razvoju i afirmaciji nezavisnih savremenih plesnih scena Balkana i jačanja autentičnih kritičkih pristupa aktuelnim politikama za ples.

Jedan od četiri programa kojim je predstavljen projekat (Non)Aligned Movements, bila je i predstava otvaranja 23. oktobra, “dragON aka PHOENIX” kolektiva Steam Room, koji čine Aleksandar Georgiev, Žana Penčeva i Darío Barreto Damas.

Koautor ove predstave Aleksandar Georgiev, kao učesnik projekta je rekao: “Ja sam njegov dio sa različitih strana. Jedna je sa Nomad mreže koja nosi taj projekat, ali sam sa druge strane pozvan i kao dio kuratorskog programa za lokalne festivale, gde se zovu lokalni umetnici da prezentuju svoj rad i imaju neki udel u tom kulturnom miljeu. Sam projekat je jako relevantan u smislu dispozicioniranja šta to znači naša pop kultura, i šta može ući u savremeni ples. Testiramo te pravce, dokle možemo ići”.

U nastavku festivalskog programa, projekat je u sredu 27. oktobra predstavljen i kroz prezentaciju NAM ChoreoLab, modularne istraživačke koreografske laboratorije. Dan kasnije, 28. oktobra u 20 časova u Galeriji legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) na festivalskom repertoaru je predstava “Dowl” Sonje Pregrad iz Zagreba. (Non)Aligned Movements će biti zastupljen i u UK Vuk 29. oktobra u 20 časova, kroz predstavu „Loše društvo“ autora Vita Weisa.

Projekat će u naredne četiri godine omogućiti bolje uslove rada za plesne umetnike koji su sistemski skrajnuti u svim zemljama našeg regiona, kroz edukaciju, rezidencijalne programe, produkcije, festivalsku promociju i posebno kroz stvaranje otvorenog digitalnog plesnog arhiva u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Metelkova u Ljubljani.

Novitet u radu mreže biće godišnje letnje škole (u Beogradu, Skoplju i Berlinu) koje će omogućiti transdisciplinarne programe komplementarne svetu plesa (kustoske prakse, ples u muzeju, ples i univerzitet) kao platforme za istraživačke projekte u savremenom plesu. Ovaj program se realizuje u saradnji sa nekoliko univerziteta - Univerzitetom za ples i cirkus iz Stokholma, Institutom za pozorišna istraživanja iz Gisena, Akademijom dramskih umjetnosti iz Zagreba, Univerzitetom u Skoplju i drugima.

Partneri Stanice su Lokomotiva iz Skoplja, Nomad Dance Academy Slovenija, Nomad Dance Academy Bugarska i Tanzfabrik iz Berlina.

Stanica Servis za savremeni ples osnovana je 2005. godine kao inicijativa savremene scene plesne i izvođačke umetnosti u Srbiji. Njeni glavni ciljevi su jačanje umetničke zajednice, njeno strukturisanje i prepoznatljivost među različitim akterima u oblasti umetnosti, kulture i obrazovanja na Balkanu i na međunarodnom nivou. Stanica je jedan od osnivača i član Nomad plesne akademije, Druge scene - beogradske platforme nezavisne umetnosti i kulture (od 2006) i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (od 2011).

Foto: Vladimir Opsenica

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...