•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dnevnik Diane Budisavljević otvara Valjevske filmske susrete

Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević otvoriće šesto izdanje Valjevskih filmskih susreta. Film će biti prikazan na svečanom otvaranju u Centru za kulturu grada Valjeva 12. decembra u 20h. Ova biografska drama privukla je veliku pažnju od prvog prikazivanja na Pulskom festivalu, sa kojeg su poneli šest priznjanja, a nagrade se nižu na festivalima širom Evrope, uključujući i nagradu na Slobodnoj zoni. Do sada je film u bioskopima širom Srbije pogledalo više od 15.000 gledalaca.

Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. U naslovnoj ulozi gledaćemo Almu Pricu, dok su ostale uloge poverene Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću, Krešimiru Mikiću i drugima.

U takmičarskom programu Valjevskih filmskih susreta publika će imati prilike da pogleda 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) tokom festivala, a najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu Slobodan Golubović Leman. Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova / takmičarskog programa dodeliće se i Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 din. Ove godine Mladi autor se dodeljuje najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u sastavu: Zoran Djordjević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj.

O Valjevskim filmskim susretima: Šesto izdanje regionalnog festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12 - 15.decembra 2019. godine pod sloganom “Van okvira”. Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čini selekcija kratkih igranih filmova iz regiona u takmičarskoj selekciji, dugometražni filmovi iz zemlje, regiona i ostalih krajeva Evrope uz propratne programe, koji uključuju Program evropskog filma, muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Valjevo, Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Podeli:



Preporucujemo