•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Distant Drums (1951)

Walshov film priča je o nekoliko američkih vojnih zapovednika koji se tokom misije u unutrašnjost Floride sukobljavaju sa seminolskim poglavicom i njegovim suplemenicima.

Teritorija Floride, 1840. Poručnik Richard Tufts (R. Webb) predvodi bayu američke mornarice koja treba osigurati sigurnost doseljenika u bogatu, ali krajnje negostoljubivu Floridu. Floridskim poluostrvom, vlada indijansko pleme Seminole predvođeno poglavicom Oscalom (L. Carper) koji se oštro protivi doseljavanju belaca na indijansku zemlju.

Istovremeno, poručnik Tufts sarađuje sa lokalnim izviđačem i komandantom Quincyjem Wyattom (G. Cooper) kako bi stigli do vojnog utvrđenja u untrašnjosti na čijem je čelu general Zachary Taylor (R. Barrat). Pri nastavku misije Wyatt i Tufts će oslobodili zarobljenike koje Indijanci drže kao taoce. Među zarobljenicima je i lepa Judy Beckett (M. Aldon)...

Godinu dana pre nego što će odglumiti glavnu ulogu u jednom od najboljih vesterna svih vremena "Tačno u podne" Freda Zinnemanna i za svoju briljantnu interpretaciju napuštenog šerifa osvojiti drugog Oscara u karijeri, Gary Cooper (Narednik York, Gospodin Deeds ide u grad) nastupio je u vesternu "Udaljeni bubnjevi" reditelja Raoula Walsha ("Čovek koga volim", "Visoka Sierra").
Zapletom i prikazom veoma nalik na Walshovu ratnu dramu "Cilj: Burma!" iz 1945. godine, film "Udaljeni bubnjevi" takođe govori o malobrojnoj grupi vojnika koji se praćeni nizom poteškoća probijaju kroz neprijateljsku teritoriju. Dok je "Cilj: Burma" film o Drugom svetskom ratu, vestern govori o jednom od najkrvavijih sukoba američkih doseljenika sa lokalnim indijanskim stanovništvom.
To je Drugi seminolski rat (1835. - 1942.) u kojem su se jedinice američke vojske, prateći koloniziranje krajnjeg juga SAD-a, sukobile sa indijanskim plemenom Seminole, civilizacijski bliskim karipskim i južnoameričkim Indijancima. Ovaj brutalni rat je odneo brojne žrtve na obe strane, ali su Amerikanci na kraju u potpunosti ovladali floridskim poluostrvom.

Iako se scenaristi Niven Busch i Martin Rackin ne odmiču od uobičajnog crno-belog profilisanja likova nekritički glorificirajući naseljavanje belaca, vestern "Udaljeni bubnjevi" privlači pažnju još jednim uverljivim nastupom G. Coopera kome sigurno kvalitetno pariraju M. Aldon i A. Hunnicutt.
Prizori bitaka zaista su impresivni, zadivljujući je floridski okoliš besprekorno zabeležen kamerom Sida Hickoxa, dok je muziku komponovao trostruki oskarovac Max Steiner ("Potkazivač", "Na raskršću", "Otkako si otišao").

NNT
Žanr:akcija, vestern
Godina:1951
Reziser:Raoul Walsh
Scenario:Niven Busch, Martin Rackin
Uloge:Gary Cooper, Mari Aldon, Richard Webb
Studio:United States Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:101 minut
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...