•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Die Nibelungen (1924)

Nibelunzi (nem. Die Nibelungen) je slavni nemački crno-beli nemi pustolovni fantastični ep iz 1924. godine koji je režirao Fritz Lang. Film je snimljen u dva dela; prvi, “Siegfried” je imao premijeru u bioskopima 14. februara, a drugi “Kriemhilds Rache” 26. aprila 1924. Oba filma snimljena su po sagi o Nibelunzima iz 13. veka i sve skupa traju preko 4 sata. To je jedan od klasika kinematografije koji je u Nemačkoj doživeo veliki uspeh u bioskopima.

Siegfired:
Princ Siegfried, sin kralja Siegmunda i vladara Nibelunga, sa čarobnim mačem krene prema dvoru kralja Gunthera u gradu Wormsu kako bi zaprosio ruku princeze Kriemhild. Na svom putu sretne kralja patuljaka Albericha koji mu otkrije blago Nibelunga u jednoj pečini i ubije zmaja i okupa se u njegovoj krvi, što ga učini nepobedivim, osim jednog dela na njegovom telu koje je bilo pokriveno listom i koji je ostao njegova „Ahilova peta“. Uz to, dobije i plašt koji ga čini nevidljivim. Kako bi osvojio srce princeze Kriemhild koju voli, Siegfried pomogne njenom bratu Guntheru da zaprosi ruku zle princeze Brunhild, vladarice Islanda, koja će se udati samo za muškarca koji ju pobedi u seriji teških zadataka. Uz upotrebu svoje čarolije, Siegfried uspe rešiti zadatke ali stekne novog neprijatelja, Hagena, Guntherovog polubrata. Kada sazna da je bila prevarena kada se udala za Gunthera, Brunhilda se odluči osvetiti Siegfriedu a Hagen ga ubije kada sazna za njegovu slabu tačku.

Kriemhildina osveta:
Nakon što je Hagen ubio njenog supruga Siegfrieda, Kriemhild se udala za Etzela, kralja Huna s kojim je dobila sina, ali je u njoj rasla želja za osvetom. Nije se pomirila sa Guntherom koji je od nje oteo blago Nibelunga ni sa smrču Siegfrieda. Par godina kasnije ona uspeva uveriti svog novog supruga da pozove Hagena i ostale Burgundijance u njihov dvorac kako bi mogla izvesti svoju osvetu. Etzel se protivi da napada goste, ali ona nagovori njegovog brata da napadne Hagena. Izbija pokolj...

Par zanimljivosti u vezi filma - lutkom zmaja je upravljalo 17 ljudi, film je bio jedan od najkomercijalnijih filmova u Nemačkoj a sama priča je prilično verna mitu i Nibelunzima.

Žanr:fantazija, drama, avantura
Godina:1924
Reziser: Fritz Lang
Scenario: Fritz Lang
Uloge: Paul Richter, Margarete Schön, Theodor Loos
Uzrast:NR
Studio: Decla-Bioscop AG
Zemlja:Nemačka
Jezik:Nemački
Trajanje:140 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...