•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dani slovenačkog filma od 6. do 9. decembra u Srbiji!

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava, ove godine će se održati jubilarni peti put, u 7 gradova u Srbiji: Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Beogradska publika će od petka 6. decembra do ponedeljka 9. decembra, uzgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), imati priliku da pogleda osam dugometražnih filmova (tri igrana i pet dokumentarnih), i sedam kratkometražnih filmova (četiri igrana i tri dokumentarna filma).

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće filmovi Neću više da budem luzerka, rediteljke Urše Menart, prošlogodišnje dobitnice nagrade Vesna na festivalu u Portorožu, a potom i kratak film Raj, Mitje Ličana i Sonje Prosinc, dobitnika ovogodišnje Vesne na festivalu u kategoriji kratkih igranih filmova.

Dobitnica ove prestižne nagrade je i Judita Frankovič Brdar, glavna glumica filma Zbrisana, Mihe Macinija i Dušana Joksimovića, koji će publika imati priliku da pogleda drugog dana revije. Portret pronalazača Petra Florijančiča, dokumentarac Vena Jemeršiča, Stogodišnji san, okarakterisan je kao film pun optimizma i specifičnog pogleda na život, koji traje od početka prošlog i prelazi u novi vek.

Gosti ovogodišnje filmske revije su dve grupe pograničkih i prekograničkih Slovenaca. Kinoatelje iz Gorice predstaviće svoju produkciju, radionicu i dokumentarnu sagu Miren dan“, Jana Mozetiča, dok će se brojni članovi porodice Kardoš iz Prekmurja predstaviti filmom Stric Geza ide u Zaturce, Štefana Kardoša.

Pored filmskog programa, osmišljeni su i prateći programi DSF 2019, koji će sadržajno upotpuniti ovu manifestaciju prijateljstva i dobrog filma. U okviru večeri otvaranja, u 19 i 30 časova biće otvorena Izložba povodom 100 godina od rođenja Franca Štiglica.

France Štiglic (1919-1993), istaknuti scenarista, filmski i TV reditelj, publici je najpoznatiji po ostvarenjima „Na svojoj zemlji“ (1948), prvom slovenačkom celovečernjem zvučnom filmu, „Deveti krug“ i „Balada o trubi i oblaku“, dok je njegova antologijska „Dolina mira“ iz 1956. prikazana na DSF 2016. Štiglic je bio predsednik Udruženja filmskih radnika Slovenije, direktor Viba filma, Ministar kulture, kao i profesor i Dekan na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Okrugli sto na temu: France Štiglic, slovenačko-jugoslovenski filmski stvaralac, održaće se u subotu, 7. decembra u multi-Sali JK na drugom spratu, sa početkom u 13 časova. Govorićemo o filmskom opusu Štiglica i njegovom nasleđu danas, kao i aktuelnim odnosima i saradnji slovenačke i srpske kinematografije. Na Okruglom stolu i Tribini imaćemo priliku da pozdravimo goste i gošće DSF 2019 iz Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Slovenije i slovenačkog filmskog arhiva, autore i autorke filmova u programu, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja.

U nedelju, 8. decembra, sa početkom u 12 časova u JK u Uzun Mirkovoj biće održana prezentacija Kinoateljea Gorica.

Tribina na temu: Granica održaće se u ponedeljak, 9. decembra u multi-Sali JK na drugom spratu, sa početkom u 13 časova.

Tribina Granica dotaći će se filmske umetnosti, etnologije, antropologije, geografije i političke istorije, a njen fokus biće manjinske kulture i njihov način života, slovenačke i druge etničke manjine u graničnim područjima Regiona i nekadašnje SFRJ. Tribinu prate najnoviji filmovi Matjaža Ivanišina, Jožeta Glažara, Štefana Kardoša, Borisa Jurjaševiča i Jožeta Dolmarka u programu DSF 2019. Razgovor će voditi mr Andrija Dimitrijević, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, UU u Beogradu.

Tri dana pre početka revije će u Domu kulture studentski grad biti prikazani filmovi studenata AGFRT i eksperimentalni filmovi slovenačkih multimedijalnih umetnika.

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani i u Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Projekcije filmova su besplatne, sve informacije i celokupan repertoar možete da pogledate na ovom linku.

Podeli:



Preporucujemo