•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Danas počinje Nova festival

Šesto izdanje Nova festivala, koje je ove godine posvećeno saradnji Srbije i Francuske na polju stripa, počinje danas (utorak) 1. decembra i trajaće do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu. Na festivalskom programu, koji čine četiri izložbena segmenta, biće predstavljeni radovi 47 umetnika i umetnica, a posetioci će moći da ih pogledaju svakog dana od 12 do 18 sati, osim nedelje. Među autorima i autorkama čiji će radovi biti izloženi, nalaze se i prve rezidentkinje programa Ukrštenih strip – rezidencija između Francuske i Srbije, Alize De Pen i Dragana Radanović.

Dragana Radanović se trenutno nalazi u Pančevu, nakon što je pre dva dana završila svoj dvomesečni boravak na umetničkoj rezidenciji u Angulemu. Opisujući svoj iskustva u Francuskoj, ona je rekla:

„Rezidencijalni boravak u Angulemu mi je bilo jedno od važnijih iskustava u poslednjih nekoliko godina, najviše jer sam dobila priliku da upoznam mnoge autore iz različitih delova sveta, čujem njihove životne i poslovne priče i povežem se sa njima. Pored toga, zahvalna sam na prilici da vreme posvetim samo razvijanju svog projekta, što bi bez rezidencijalnog boravka bilo nemoguće. Ovo je za mene bilo jedno jako pozitivno i neobično iskustvo, jer me čak ni lockdown u Francuskoj nije omeo da uživam u boravku i radu u Angulemu. Ostali rezidenti su bili izuzetno prijateljski raspoloženi prema meni, a sama organizacija mog dolaska i boravka je bila besprekorna. Sve vreme sam se osećala kao kod kuće, a planovi da ponovo dođem u Angulem se već prave.”

U prvom izložbenom segmentu pod nazivom „Srpski autori i francuski izdavači“ biće predstavljeni radovi najpoznatijih domaćih strip autora i autorke objavljivanih u Francuskoj. Ova postavka obuhvata radove 21 umetnika i umetnice čije je stvaralaštvo značajno obeležilo srpsku i francusku strip scenu. Autori čiji će radovi biti izloženi u okviru ove izložbene celine su Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Branislav Kerac, Gradimir Smuđa, Darko Perović, Dragan Lazarević de Lazare, Dražen Kovačević, Željko Pahek, Jana Adamović Yana, Jovan Ukropina, Leonid Pilipović Punkerstein, Milorad Vicanović Maza, Milan Drča Munch, Milan Jovanović, Miroljub Milutinović Brada, Rajko Milošević Gera, Saša Jovanović, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Stevan Subić, Tihomir Čelanović i Zoran Janjetov.

Drugi izložbeni segment čine radovi užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za prvi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije. U ovoj segmentu festivalske izložbe, javnost će moći da se upozna s projektima šestoro finalista konkursa. Uz strip projekte odabranih rezidentkinja Alize De Pen i Dragane Radanović, biće izloženi radovi dve francuske kandidatkinje Moran Mazar i Mirej Njangono Eben, kao i kandidata iz Srbije - Borisa Stanića i Ive Atoski.

Radovi Alize De Pen i Dragane Radanović, prvih rezidentkinja programa Ukrštenih strip - rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaju treći izložbeni segment. U ovoj postavci biće izloženo po deset radova obe autorke, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

„Francuski strip kao inspiracija“ je četvrti izložbeni segment sa delima inspirisanim francuskim strip stvaralaštvom. Ova izložbena postavka obuhvata nove radove 20 umetnika i umetnica iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Japana nastalih na ovu temu: Ane Petrović, Valentine Briški, Darka Dacovića, Dejvida Laskija, Fransis Lutes, Harukičija, Ivane Filipović, Jelene Vučić, Jelene Đorđević, Kejti Voznicki, Klare Rusan Klarxy, Larise Ackov, Lee Kralj Jager, Marije Đeranović, Marka Dješke, Milana Simića, Mirjane Mišlov i Tijerija Gitara, Mihaele Erceg, Rajka Čučaka i Sonje Gašperov.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...