•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cruella (2021)

Cruella de Vil je oduvek bila ikona raskošne negativnosti, glamurozna londonska naslednica sa sklonošću da kroji bunde od Dalmatinaca. Pojavila se u Walt Disney Produkciji u animiranom dugometražnom igranom filmu, nazvan, 101 Dalmatians iz 1961. godine, zajedno sa mnogim nastavcima, bilo da su u pitanju akcije uživo i spin-off-ovi. Najnovija komična drama Craig Gillespie-a, Cruellavrti priče o poreklu kao nijedna druga, dok istovremeno uvodi elemente mračne komedije i kamp-ekstravagancije koji se kolebaju na ivici da budu nazvani „anti-Disney-evskim“. Drsko smela i stručno tkana, Cruella se ističe na više frontova - glavni je njen tamni humor i estetika, i ukusno uzvišena Emma Stone.

Smeštena u London 1970-ih, usred pojave pank rok pokreta, Cruella se odvija za razliku od klasičnog romana, prateći putanju Estella-e (Stone) i tragedije i ekstaze koje obeležavaju njene godine stvaranja. Nјena majka Catherine (Emily Beecham) igra glavnu ulogu u oblikovanju njenog pogleda na svet koja je, uprkos tome što voli i neguje, često podstiče da se „uklopi“ kako bi se izbegla nevolјe. Estella se doživlјava kao nešto drugačija zbog njene lepe, crno-bele ombre kose i pomalo buntovne prirode, što dokazuje reakcija njenog direktora nakon što se više puta tuče sa grupom dečaka koji su nasilnici. Međutim, dok je na putu za London, događa se tragedija, ona vrsta koja joj zauvek menja život i razbija je iznutra, takođe izbacujući joj san iz detinjstva da bude modni dizajner.

Delovi istinske sreće predstavlјaju se u obliku dva džeparoša, Horace-a (Paul Walter Hauser) i Jaspera (Joel Fry), koji godinama stvaraju bliske porodične veze sa Estella-om. Ubrzo počinje da radi za baronicu fon Hellman (Emma Thompson), posebno teško zadovolјnu vlasnicu prestižne modne kuće, koja divlјe podseća na Miranda Priestly u filmu The Devil Wears Prada. Tada Cruella postaje zategnutog tempa, pri čemu se svaka scena razotkriva maestralnim izvršenjem. Mračni humor i tragična patetika neprimetno su utkani u tkivo naracije, isprekidani najlјepšim pogledom u modu Londona sedamdesetih. Štaviše, izuzetno prijatni, prekomerne prevare Baronice prožimaju film određenim šarmom, iako se ton naglo menja kada njeni postupci postepeno prelaze u okrutnu opakost.

Stone je apsolutni epicentar Cruella-e, a ona u potpunosti poseduje ulogu, uronivši se u dvostruke uloge koje raščlanjuju nijanse emocionalno nagnane prošlosti. Estella-ina transformacija u Cruella de Vil nije ni požurena ni prisilna, jer ona grli njen novi, đavolski alter-ego sa velikim potezima, iako nepodnošlјivim bolom gurnuta napred. Iako je uzbudlјivo gledati Cruella-u kako se suprotstavlјa baronici - scene koje su prelepo snimlјene, posebno neonsko obojena sekvenca u kojoj ona raspetlјava zapanjujući pank kostim dok The Stooges sviraju u pozadini - važno je prepoznati koliko je potpuno slomlјena od života. Ovo dolazi sa rizikom da se izgubimo u ludilu, nešto što se sa krajnjom pažnjom prevodi na ekran, čineći Cruella-inu priču onom koja je obeležena istinskom dubinom. Thompson je podjednako divna kao hladna i proračunata baronica, i najverovatnije će publici kraj biti duboko katarzičan u pogledu poetske pravde.

Dok Stone vezuje i utemeljuje Cruellu u celini, to je Hauser-ova predstava koji se izdvaja u celom filmu, kako on dodaje element veselјa koji se oseća prirodno i skromno. Što je najvažnije, Cruella-in sjaj bio bi potcenjen bez priznavanja kostimografije filma od kojeg zastaje dah, na koji u velikoj meri utiču estetika pank roka i želјa za hrabrim, vatrenim izjavama. Dok je većina Disney-evih obrada ograničena nedostatkom originalnosti, kako u pogledu scenarija, tako i u pogledu razvoja likova, Cruella se pojavlјuje kao preko potreban čin pobune, sa naslovnim likom koji nosi identitet uložen sa istinskim značenjem. Nepotrebno je reći da je Cruella budućnost.

Žanr:komedija, krimi
Godina:2021
Reziser:Craig Gillespie
Scenario:Dana Fox, Tony McNamara
Uloge:Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry
Uzrast:PG-13
Box office:43.4M USD
Studio:Gunn Films, Marc Platt Productions, TSG Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:134 minuta
Podeli:



Preporucujemo