•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

“Crouching Tiger, Hidden Dragon” je kineski borilački film iz 2000. godine. Ovo ostvarenje je zapravo američko-kinesko-tajvanska koprodukcija, koju je režirao čuveni režiser Ang Lee. U ovom filmu je velika glumačka ekipa koju čine kineski glumci: Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen i mnogi drugi. Sam film je zasnovan na četvrtom romanu, od 5 u nizu, koji je u Kini poznat pod nazivom “Crane Iron Pentalogy”, autora Wang-a Dulu-a. Scene borilačkih veština su snimljene pod budnim okom Yuen-a Wo-a Ping-a, koji je radio na njihovoj koreografiji.

Budžet ovog filma je bio 17 miliona USD, dijalozi su na mandarinskom jeziku, a sam film “Crouching Tiger, Hidden Dragon” je postigao internacionalni uspeh, uz zaradu od 213,5 miliona USD. Samo u Americi je film zaradio 128 miliona USD i postao je prvi strani film po zaradi u američkoj istoriji. Osvojio je preko 40 nagrada, a najvažnije je da je osvojio i 4 Oskara. Najvažniji među njima je onaj koji je za Najbolji film na stranom jeziku. Isto tako, ovaj film je nominovan u još 6 drugih kategorija, uključujući onu za Najbolju fotografiju. Ovo ostvarenje je osvojilo i 2 Zlatna Globusa.

Radnja filma govori o tome da je Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) mačevalac. Jako davno, njegov gospodar je ubijen od strane Jade Fox (Cheng Pei-pei), žene koja se borila da nauči mačevalačke veštine. Mu Bai je isto tako i dobar prijatelj Yu Shu Lien (Michelle Yeoh), koja je ženski ratnik. Mu Bai i Shu Lien gaje osećanja jedno prema drugom, ali nikada ih nisu pokazali javno. Mu Bai, nameravajući da napusti svoj ratnički život, Shu Lien da odnese njegov mač u Peking, kao poklon njihovom prijatelju Sir Te-u (Sihung Lung). Na Sir Te-uvom posedu, Shu Lien upoznaje Jen (Zhang Ziyi), ćerku guvernera Yu-a (Fa Zeng Li). Jen, koja ima unapred isplaniran život koji će uslediti nakon realizacije ugovorenog braka, želi avanturu, pa se čini i da čak zavidi Shu Lien na njenom ratničkom životu.

Jedne večeri, maskirani lopov se prikrada na Sir Te-ov posed i uspeva da ukrade mač. Mu Bai i Shu Lien prate lopova do Yu-ovog manastira. Mu Bai upoznaje inspektora Tsai-ja (De Ming Wang), policajca iz provincije i njegovu kćerku May (Li Li), koji su došli u Peking u potrazi za Fox-ovom. Ona izaziva par i Sir Te-jev sluga Master Bo (Xian Gao) mora da se pojavi u borbi te noći. Dešava se to da je grupa na ivici poraza kada stiže Mu Bai i pobeđuje Fox-ovu. Pre nego što ona može da ubije FOx-ovu, maskirani lopov se ponovo pojavljuje i udružuje se sa Fox-ovom u borbi. Ona napušta bitku i ubija Tsai, pre neko što će pobeći sa lopovom, za koga se otkriva da je u pitanju Fox-ova štićenica – Jen. Nakon što je videla kako se Jen bori sa Mu Bai, Fox-ova shvata da je Jen tajno učila ratničke veštine i da je čak i nju nadmašila svojim veštinama.

Tokom noći, bandit po imenu Lo (Chang Chen) provaljuje u Jen-inu spavaću sobu i pita je da živi sa njim. Flešbek otkriva da je u prošlosti, guverner Yu sa svojom porodicom putovao kroz pustinje na zapadu, a Lo sa banditima je napao karavan i kidnapovao Jen. Međutim, Lo i Jen su se ubrzo strasno zaljubili, ali je on nju nagovorio da se vrati svojoj porodici, ali ne pre trenutka kada joj je ispričao legendu o čoveku koji je skočio sa litice pošto je želeo da mu se želje ostvare. Zato što je srce to g čoveka bilo puno dobrote i poštenja, on nije umro. Lo je došao u Peking da ubedi Jen da ne skupi u ugovoreni brak. Ipak, dešava se to da Jen odbija da krene sa njim. Lo joj prekida svadbenu ceremoniju i moli je da krene sa njim. U blizini, Shu Lien i Mu Bai ubeđuju Lo-a da čeka Jen na Wudan planini, gde će on biti bezbedan od njene porodice, koja je besna na njega.

Jen posećuje Shu Lien, koja joj govori o tome da je Lo čeka na Wudang planini. Nakon svađe, njih dve počiju da se bore. Jen se brani i povređuje Shu Lien. Mu Bai stiže i vodi Jen u šumu bambusa. Mu Bai uspeva da povrati mač i odlučuje da ga baci u vodopad. Jen skače u vodu kako bi povratila mač, ali je Fox spašava. Isto tako je i vodi u skrovište, a Mu Bai i Shu Lien otkrivaju da je ona tamo. Fox se iznenada pojavljuje i napada ih otrovnim strelama. Mu Bai blokira stralice svojim mačem i uspeva da osveti smrt svog gospodara tako što na smrt ranjava Fox-ovu. Tada, on shvata da je pogođen otrovnom strelicom u vrat. Fox-ova umire, ali i priznaje da je njen cilj bio da ubije Jen, zato što je bila besna na nju zbog činjenice da je ona krila tajne ratničke veštine Wudan od nje.

Jen užurbano odlazi da pripremi protivotrov za otrovnu strelicu, a Mu Bai se priprema da umre. Na izdisaju, on konačno priznaje Shu Lien da je voli i umire u njenom zagrljaju, a Jen se vraća prekasno da ga spasi. Mač se konačno vraća Sir Te-u. Jen ide u Wudang planinu i provodi jednu noć sa Lo-om. Sledećeg jutra, Lo nalazi Jen kako stoji na terasi i gleda na liticu planine. Prisećajući se legende koju joj je on ispričao u pustinji, ona ga pita da zamisli želju. On se pokorava i kaže da želi da budu zajedno kao onda u pustinji. Jen tada skače sa litice i uranja u oblake...

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:akcija, avantura, drama
Godina:2000
Reziser:Ang Lee
Scenario:Du Lu Wang, Hui-Ling Wang
Uloge:Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang
Uzrast:PG-13
Award:4 Oskara
Studio:Asia Union Film & Entertainment Ltd.
Zemlja:Hong Kong
Website:http://www.sonypictures.com/homevideo/crouchingtigerhiddendragon/index.html
Jezik:mandarinski
Trajanje:120 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....