•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Crime and Punishment (2002)

Rodion Raskoljnikov je student prava na univerzitetu u Moskvi, koji duboko proživljava socijalne nepravde u savremenoj Rusiji. Njihov je simbol stara zelenašica i švercerka Aljona Ivanova koja Rodiona ucenjuje za svaki potrebni rubalj, baš kao i svoje ostale siromašne klijente. Kad Rodion pomogne ocu devojke Sonje koja se prostituiše kako bi prehranila porodicu, mladić odluči da ubije Aljonu ne bi li pomogao svima koji duguju nemilosrdnoj zelenašici...

Roman Zločin i kazna velikog ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (1821.-1881.) nije samo remek-delo ruskog i svetskog realizma, nego i jedna od najuticajnijih literarnih ostavština 19. veka sa snažnim filozofskim stajalištem. Piščevo delo je neposredno uticalo na razvoj moderne književnosti, ali i sve do danas ostalo manifest o licu i naličju pravde i pravičnosti. Ovo je briljantni tekst niz puta prenošen na filmsko platno u različitim interpretacijama pri čemu je jedna od poslednjih ova američka drama.

Film je režirao, producirao i sam prilagodio izvorni roman izraelski filmaš s dugogodišnjom karijerom u Hollywoodu Menahem Golan. Odlučivši da premesti radnju romana u savremenu Moskvu Golan je napravio vrlo dobar potez, jer se sve sumnje, postavke i tumačenja onoga što je Dostojevski napisao 1866. lako mogu kontekstualizirati u tranzicijskoj Rusiji. Reditelj nije dirao u narativni sled romana, već ga je pažljivo prilagodio odabranom mestu i vremenu.

Tome najviše pomaže izvrsna gluma Crispina Glovera u ulozi Rodiona Raskoljnikova čiji zločin i njegovo kasnije proživljavanje Golan prikazuje poprilično uspešno. U ostalim su ulogama poznata glumačka imena: oskarovka Vanessa Redgrave, John Hurt, Margot Kidder i Patricia Hayes, dok Sonju tumači još neafirmisana Avital Dicker. Utisku filma pripomaže i isprana fotografija Nicholasa von Sternberga čiji je otac, poznati reditelj klasičnog Hollywooda Josef von Sternberg 1935. režirao jednu od najuspešnijih ekranizacija "Zločina i kazne".

Žanr:drama
Godina:2002
Reziser:Menahem Golan
Scenario:Fyodor Dostoevsky, Menahem Golan
Uloge:Crispin Glover, Vanessa Redgrave, John Hurt
Award:2 nagrade
Studio:Crime and Punishment Productions Limited
Zemlja:United States
Website:www.newgenerationfilmsinc.com/crime00.htm
Jezik:engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila