•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Creed (2015)

Teorije zavere su oduvek pratile najprestižnije nagrade u svetu filma, ali ovogodišnja kontroverza se ne može pripisati kao slučajan propust Akademije i njenog žirija. Ne pored toliko kvalitetnih filmova sa pretežno nebelačkom glumačkom postavom.

Film mladog afroameričkog režisera Rajana Kuglera najviše se pominjao po medijima iz jednostavnog razloga - glumački veteran Silvester Stalone, legendarni Slaj, vratio se Roki franšizi i ulozi koja ga je proslavila. Međutim, mediji i Akademija su smetnuli s uma jednu stvar: nova instalacija Roki franšize smešta Rokija u sporednu ulogu, dok u ring ulazi sin njegovog starog suparnika Apola, Adonis Krid.

„Rađanje legende” se može nazvati tipičnom bokserskom dramom: prati se život mladog, neiskusnog boksera koji želi da uspe u nasilnom svetu sporta koji je zaslužan za smrt, ali i slavu njegovog oca. Uz želju da postane profesionalni bokser i izgradi svoje ime i izađe iz senke oca koga nikada nije upoznao, Adonis prolazi kako kroz mečeve u ringu, tako i kroz mečeve sa samim sobom. Na ovom trnovitom putu pomoć i savete mu pruža Roki, nekadašnji očev rival. Nakon prvobitnog odbijanja, Roki odlučuje da pomogne mladiću da se probije u konkurentskom svetu boksa. Ne ide sve tako glatko za ovaj tandem; dok se Roki hvata u koštac sa svojim zdravstvenim problemima, Adonis počinje samostalan život bez porodice i prijatelja. Jedina uteha su mu treninzi, devojka Bjanka i Roki.

Majkl B. Džordan, koji tumači lik mladog boksera Adonisa, sjajno je izneo poverenu mu ulogu i pokazao da ipak jeste materijal za blokbaster zvezdu i nakon fijaska nove „Fantastične Četvorke”. Džordan je prethodno sarađivao sa režiserom Kuglerom na filmu „Stanica Frutvejl” iz 2013., koji se bavi i dalje gorućom temom u Sjedinjenim Američkim Državama, tj. rasnim profilisanjem i policijskom represijom nad crnim stanovništvom.

Kako onda pored proverenog režisera, talentovanih mladih glumaca Džordana i Tese Tompson („Selma”, „Uvaženi beli ljudi”) i slavne Filiše Rašad, film ne dobija nijednu nominaciju, a od kvalitetne glumačke postave Stalone je jedini koji je zapažen i nominovan? Zašto nisu nominovani Idris Elba, Vil Smit, Semjuel L. Džekson, O’Šea Džekson, Džejson Mičel, Benisio Del Toro, Oskar Ajzak, Džon Bojega, Čivetel Edžiofor, Gugu Mbata Ro? Teško je reći da je nominacija Alehandra Gonzalesa Injaritua za režiju dovoljna da se opravda izostavljanje Kerija Fukunage, Spajka Lija i F. Gerija Greja.

Pored činjenice da su dodele nagrada i slične manifestacije ovog tipa ispolitizirane, dolazimo do ključnog pitanja, a to je zašto jesu i zašto je politika ta koja ima najviše uticaja na kulturu, a ne nečiji talenat? Jer da talenta ima, to smo se uverili.

Autor: Nina Bovan

Žanr:drama, sport
Godina:2015
Reziser:Ryan Coogler
Producent:Richard Brener, Nicolas Stern
Scenario:Ryan Coogler, Aaron Covington
Uloge:Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson
Uzrast:PG-13
Award:Nominovan za 1 Oscara, 28 nagrada i 40 nominacija
Box office:109M USD
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Warner Bros., New Line Cinema
Zemlja:United States
Website:creedthemovie.com
Jezik:engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila