•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Communion (1989)

Film "Communion" nije žanrovski jednoznačan s obzirom da je piščevo delo svrstano u publicistiku, a ne u beletristiku, i s obzirom da je on ostao u tvrdnjama da je reč o istinitim događajima. Napisavši sam scenario za film i preuzevši posao koproducenta, Strieber se udružio s rediteljem Philippeom Morom.

Whitley Strieber je pisac iz New Yorka koji u skladnom braku sa suprugom Anne ima sina Andrewa. Jednog dana Whitley s porodicom i prijateljima Alexom i Sarom odluči da provede nekoliko dana u kući za odmor daleko od velegradske gužve. Na granici sna i jave Whitley i ostali ukućani dožive traumatični susret sa vanzemaljcima što kasnije svi zaborave. Kada se pri sledećoj poseti prirodi ovo iskustvo ponovi, Whitley je siguran da je doživeo nešto neverovatno. Sumnjajući u vlastito psihičko zdravlje, odluči da potraži pomoć od psihijatrice dr. Janet Duffy...

Kada neko tvrdi da su ga oteli vanzemaljci i o tome napiše knjigu koja postane bestseler, najverovatnije će osvanuti na filmskom platnu. Upravo se to dogodilo popularnom američkom piscu Whitleyju Strieberu koji je i pre svoje uspešne priče o "bliskom susretu" bio izuzetno čitan autor. Prema njegovim su romanima snimljeni filmovi "Wolfen" (1981) i "Glad za krvlju" (1983) pri čemu je drugi okupio poznata glumačka imena poput Catherine Deneuve, Davida Bowieja i Susan Sarandon.

Mora je verno preneo Strieberov tekst na veliki ekran realiziravši vizualno dopadljiv i sadržajno uznemirujući rad koji rezonira oko traumatičnog piščevog iskustva i njegovih pokušaja da sazna pravu istinu o onome što mu se dogodilo. Pritom su i reditelj i scenarista napravili najbolji posao angažovavši oskarovca Christophera Walkena. Walkenova interpretacija ekstrovertnog književnika kome opisani susret sa vanzemaljskom rasom u šumskoj drvnari u potpunosti promeni život i odnose s okolinom najdopadljiviji je deo filma.

Kombinirajući porodičnu dramu, postulate naučne fantastike, stvaranje ugođaja strave i psihološko raščlanjivanje motiva i postupaka središnjih likova, to nije uobičajeno filmsko delo s temom susreta sa vanzemaljcima. Uz izvrsnog C. Walkena, u filmu nastupa L. Crouse, zatim F. Sternhagen, te J. Carlson koji je za ulogu nominovan za Young Artist Award. Inače, Whitley i Andrew Streiber pojavljuju se nakratko u filmu, dok je muzika delo slavnog Erica Claptona.

Žanr:biografski, drama, horor
Godina:1989
Reziser:Philippe Mora
Scenario:Whitley Strieber, Whitley Strieber
Uloge:Christopher Walken, Lindsay Crouse, Frances Sternhagen
Uzrast:R
Award:1 nominacija
Studio:Allied Vision, Pheasantry Films, The Picture Property Company
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...