•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ciklus „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije

Od 20. do 22. maja u bioskopima širom Srbije na repertoaru će biti ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina praške škole“. Tokom tri dana biće prikazane digitalno restaurisane verzije filmskih klasika „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Nešto između“ Srđana Karanovića i „Nacionalna klasa do 785 ccm“ Gorana Markovića.

Organizator ovog ciklusa je Mreža kinoprikazivača Srbije, čiji je cilj da skrene pažnju na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom sedamdesetih i kasnije, širom sveta, proslavili našu kinematografiju. Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Izbor je napravljen od filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani. Program „Filmski klasici – 55 godina praške škole“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ovim ciklusom obeležava se i 55 godina Centar Filma, koji je stvoren željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu. Prvobitno je oformljen kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje. Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u Centar Film. Ova produkcijska kuća je je tokom 55 godina filmskog stvaralaštva bila susretište preko 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...