•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ciklus tribina - FILM I KNJIŽEVNOST: KOLIKO SE POZNAJEMO

Ciklus tribina „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku”, kojim Filmski centar Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda želi da strateški osmisli, koncipira i problematizuje neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma počeće u ponedeljak, 31. maja u 18.00 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Prva u nizu je tribina pod nazivom FILM I KNJIŽEVNOST: KOLIKO SE POZNAJEMO - SUSRET PRODUCENATA, REDITELJA I PISACA.

Urednik serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Učesnici tribine su: Vladimir Kecmanović, pisac, scenarista, kolumnista, Srdan Golubović, filmski reditelj, Miroslav Mogorović, producent, Nikolina Vučetić, producentkinja, Gorčin Stojanović, filmski reditelj, Saša Radojević, scenarista, Milutin Petrović, filmski reditelj i Muharem Bazdulj, pisac, novinar i prevodilac.

„Susret producenata, reditelja i pisaca, treba da otvori razgovor na temu sličnosti odnosno razlika između romana i filma, umetničkih vrsta koje su koliko slične toliko različite. Zbog čega srpski film ima najmanje ostvarenja na predloške romana i drugih dela? Da li je film Marko Kraljević koji se priprema, izuzetak koji potvrđuje pravilo? Da li srpski pisci s jedne strane pišu romane koji planski ne mogu biti ekranizovani jer time čuvaju “čistotu” umetničke vrste zvane roman ili pripovetka? Da li su sineasti toliko zaraženi “kratkim rezovima” i uzročno-posledičnim filmskom jezikom, da im se čini da bilo kakvo odstupanje od te norme, vodi u pravljenje nekomercijalnog filma? Može li književnost da ponudi scenario za pravi bioskopski film? Ovo su pitanja na koja trougao pisci-producenti-reditelji svakako imaju različite odgovore i poglede“, rekao je Aleksandar Gatalica.

Ideja ciklusa tribina pod objedinjujućim nazivom Identitet srpskog filma, ima za cilj da problematizuje, rasvetli, produbi i kvalitativno doprinese sagledavanju svih bitnih aspekata savremenog srpskog filma. Teme tribine definisane su kao presek aktuelnih upitnika srpskog filma i prilagođene su najpre potrebama mlađe generacije. Tribine pokušavaju da praktično doprinesu i pre svega usmere filmske stvaraoce, od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu