•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ciklus predavanja: POGLED NA LIKOVE U DOKUMENTARNOM FILMU - SJAJ KURVI

Dom kulture Studentski grad

Utorak, 21.novembar, 19.00, Mala sala

Ciklus predavanja

DUGO I NETREMICE: POGLED NA LIKOVE U DOKUMENTARNOM FILMU

SJAJ KURVI

Autor: Vladimir Šojat, filmski autor i producent

U poslednjoj deceniji vrtoglavi uspeh dokumentarnih filmova ogleda se u naglom povećanju broja gledalaca, kako u komercijalnim bioskopima tako i na specijalizovanim festivalima. Nove okolnosti otvorile su prostor za promišlјanje i analizu elemenata filmskog izraza u ovoj filmskoj formi.Da li predmeti, bilјke i životinje mogu biti filmski likovi? Kako ubediti zločinca da javno govori o svom zločinu iako mu za taj zločin nije suđeno? Da li ništa može da bude filmski junak? Ko je zapravo bio Airton Sena? Kako snimiti film o ilegalnim emigrantima a da ih policija ne deportuje posle projekcije? Kako se reflektuju odluke državnih organa na lokalne zajednice? Ali i više od toga -na kom nivou jedna, široj javnosti nepoznata priča,može dobiti univerzalnu vrednost?

Serija od 12 predavanja sadrži projekcije primera iz filmova, diskusijui susrete sa autorima. Takođe, ovaj ciklus predstavlјa i skromni omaž Dušanu Stojanoviću, našem najznačajnijem filmskom teoretičaru.

SJAJ KURVI

r: Mihael Glavoger

Austrija, 2011, 119'

Podjednako uznemirujući i fascinantan, dokumentarnitriptih govori o fenomenu prostitucije kroz prizore s Tajlanda, iz Bagladeša i Meksika.

Priče o tri različita sveta, tri različite kulture i tri različite religije,ispričane sa idejom drastičnih vizuelnih i tematskih kontrasta. Sjajni Akvarijum na Tajlandu, koga upoznajemo na početku, metafora je visokorazvijenog haj-tek sveta,u kome sve ima privlačni privid uređenog i kontrolisanog. Glavoger direktnim spojem smenjuje sjaj bogatog sveta sa orijentalnim šarenilom sumorne sirotinjske četvrti grada Faridpura u Bangladešu, uvodeći nas u prostore Grada radosti. Kamera tesno pripijena uz zidove dugih, uskih, tamnih hodnika dokumentuje prizore stalnog kretanja groteskno našminkanih, živopisno odevenih devojaka, ponekad gotovo devojčica, i žena,u variranim situacijama susretanja i poslovnih dogovora ili incidenata. Finalna priča iz Meksika, iz malog pograničnog grada uz reku Rio Grande, surovi je sunovrat u prostore ispunjene mračnim pretnjama i opasnostima. Noć i ništavilo prekidani povremenim blјeskovima davno zaboravlјene lјudskosti.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu