•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Chappie (2015)

Novi film Juznoafričkog režisera Neill Blomkamp-a donosi nam jos jednu jedinstvenu priču, punu emocija i dobre energije. Chappie je novi projekat pomenutog režisera sa epitetom blockbastera.

Priča se odvija u juznoafričkoj prestonici, gradu u kom dominira ulično nasilje na čelu sa vođom kriminala. Robotska kompanija na tlo Johanesburga šalje specijalnu jedinicu robota kako bi podigli nivo bezbednosti i smanjili stopu kriminala. Humanoidi, softverski navođeni od strane mladog inženjera Deon Wilson (Dev Patel) prodiru u najkritičnije delove grada pružajući podršku redu i zakonu. Deon radi na razvoju veštačke inteligenicje želeći da ljudske osobine prenese robotima humanoidima. Uspeva da razvije VI i instalira na svoju ruku u oštećenog robota. Grupa kriminalaca vođena pohlepom i nezadovoljstvom trenutnog stanja u gradu, dolazi u posed robota, koji sa novim apgrejdom postaje “dete” koje uči od nule da živi i da se ponaša. Kao što svačije vaspitanje polazi iz porodice, tako i mali (ne fizički) Chappie kreće da uči od svojih "roditelja" (Ninja i Yolandi) i mejkera (Deon-a) sve ono dobro i loše. Vrlo brzo njegova inteligencija pruža mu mogućnost da sam donosi svoje odluke. Sa druge strane Vincent Moore zavidni inženjer, želi da nametne svoje idejno resenje i ubaci u zakonski sistem svoj tip robota. Vincent ubrzo saznaje sta Deon smera i kreće u bitku za prevlast koristeći svoje najjače oružje. Bitka za opstanak najhumanijeg robota CHAPPIE-a počinje.

Ono o čemu se dosta priča u poslednje vreme jeste VI (Vestacka inteligencija). Svima se čini da se doba "veštačke inteligencije" zaista približava, pa je i svest o tome sve veća. Naučnici širom planete ukazuju na pretnje koje mogu zadesiti čovečanstvo ukoliko kompjuteri dobiju svest, a sa druge strane manje skeptični ukazuju na značaj samog napretka kompjutera, robota i njihov doprinos čovečanstvu. Tako je i tema ovog filma samosvest mašina, još i ako ta mašina jeste humanoid, onda je to pravi pogodak. Nakon District 9 projeketa i Elysium-a, znamo sta možemo da očekujemo od Neill Blomkamp-a. Mladi režiser opet na scenu stavlja različitost i ljudsku prirodu u negativnoj konotaciji. Sa jedne strane, to je naivno robotsko stvorenje, koje uspeva da razdvoji dobro od loseg, i sa druge, ljude sa svojim negativnim osobinama, vođeni zavišću i pohlepom. Ritam filma stvara utisak konstantne vožnje bez pauza. Specijalni efekti su besprekorni i vrlo lepo se stapaju sa okruzenjem pa gubite iz vida da se radi o mašinama koje još uvek viđamo samo na filmu.

Što se tiče glumačke ekipe, možemo reći vrlo dobar izbor. Aktuelna ekipa filmu daje dodatnu težinu. Sharlto Copley već treći put sarađuje sa pomenutim režiserom (ovaj put u ulozi samog robota) - ono što je dobro ne treba kvariti. Tu je mladi i ambiciozni Dev Patel (Slumdog Millionaire) čija je gluma vrlo iskrena i ubedljiva. Takođe aktuelni Hugh Jackman koji glumi negativca u ovom filmu za razliku od uloga u kojima smo ga navikli, sa svojim solidnim performansom. Lik Michelle Bradley koju glumi Sigourney Weaver na trenutak deluje zapostavljeno, jer sve odluke koje donosi na čelu kompanije nemaju ubedljiv autoritet, možda je to zbog nerazrađenosti samog lika, ali jeste primetno. Vrlo specificni muzički sastav Die Antwoord (Ninja i Yolandi) u ulozi kriminalaca vrlo solidno su izveli svoje likove, pa je to još jedan pozitivan element filma.

Muziku je radio Hans Zimmer što još jednom dokazuje da njegovo prisustvo na projektu rezultira odličnom muzičkom pozadinom. Agresivna muzika je prisutna u svim segmentima filma, bilo da je akcija na delu ili neki dramatični momenat. To izaziva dodatnu napetost koja vas drži prikovane za sedište.

Chappie je pre svega drugačiji film, rekao bih futurstički, sa pričom možda nedovoljno razrađenom ali svakako lepom i uzbudljivom. Film vredi pogledati, pogotovu ako ste zabrinuti zbog doba Terminatora koje neminovno dolazi.

Ocena 8/10

Autor: AcaZivk

Žanr:akcija, sf, triler
Godina:2015
Reziser:Neill Blomkamp
Scenario:Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Uloge:Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman
Uzrast:R
Box office:29.2M USD
Studio:Columbia Pictures, Alpha Core, Genre Films
Zemlja:United States
Website:www.chappie-movie.com
Jezik:engleski
Trajanje:120 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...