•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Carol Reed (1906 - 1976)

Sir Carol Reed (London, 30. decembar 1906. - London, 25. april 1976.), engleski filmski reditelj, dobitnik Oscara za svoju filmsku verziju mjuzikla Oliver! (1968).

Kao nezakoniti sin glumca-producenta sir Herberta Beerbohma Treeja i njegove ljubavnice, May Pinney Reed, Carol Reed je rođen u Putneyju, London, a obrazovao se u Kraljevskoj školi u Canterburyju.

Reed je tokom Drugog svetskog rata služio u britanskoj vojsci, gde je stekao mnoga iskustva koja će se posle pojaviti u njegovim kasnijim filmovima. Za glumačku karijeru se odlučio još kao tinejdžer, ali je ubrzo postao reditelj i producent.

Od 1943. do 1947. je bio u braku s elegantnom britanskom filmskom zvezdom Dianom Wynyard. Nakon njihovog razvoda, 1948. se oženio s glumicom Penelope Dudley Ward, poznatom kao Pempie, starijom kćerkom Frede Dudley Ward, koja je bila ljubavnica Princa od Walesa, kasnije Edvarda VIII i Vojvode od Windsora. Dobili su jednog sina, Maxa.

1953. je postao prvi britanski filmski reditelj koji je dobio titulu viteza.

Carol Reed umro je od srčanog udara 25. aprila 1976. u svom domu u Chelseaju, London, sa 69 godina.


Filmografija - režiser:
1972 The Public Eye
1970 Flap
1968 Oliver!
1965 The Agony and the Ecstasy
1963 The Ballad of the Running Man
1962 Mutiny on the Bounty ( - uncredited / some scenes)
1959 Our Man in Havana
1958 The Key
1956 Trapeze
1955 A Kid for Two Farthings
1953 The Man Between
1951 Outcast of the Islands
1949 The Third Man
1948 The Fallen Idol
1947 Odd Man Out
1945 The True Glory (documentary) (uncredited)
1944 The Way Ahead
1943 The New Lot (short)
1942 The Young Mr. Pitt
1941 A Letter from Home (short)
1941 The Remarkable Mr. Kipps
1940 Night Train to Munich
1940 Girl in the News
1940 The Stars Look Down
1939 A Girl Must Live
1938 Climbing High
1938 Penny Paradise
1938 Three on a Weekend
1937 Who's Your Lady Friend?
1936 Talk of the Devil
1936 Laburnum Grove
1935 Midshipman Easy
1935 It Happened in Paris (uncredited)

Filmografija - producent:
1965 The Agony and the Ecstasy (producer)
1963 The Ballad of the Running Man (producer)
1959 Our Man in Havana (producer)
1955 A Kid for Two Farthings (producer)
1953 The Man Between (producer)
1951 Outcast of the Islands (producer)
1949 The Third Man (producer)
1948 The Fallen Idol (producer)
1947 Odd Man Out (producer)

Filmografija - scenarista:
1949 The Third Man (uncredited)
1938 No Parking (story)
1936 Talk of the Devil (screenplay / story)

Filmografija - glumac:
1949 The Third Man
1930 Red Aces
1929 The Flying Squad

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

BIOSKOP VILIN GRAD SLAVI SEDMI ROĐENDAN
Jason Momoa se obrijao i novim izgledom šokirao svoje...
Objavljen trejler za posljednji nastavak filma Star Wars
SLAVIMO SEDMI ROĐENDAN
Veliko rođendansko slavlje najmodernijeg bioskopa u gradu
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 18. do 24. aprila
Objavljen trejler dokumentarca o Pavarotiju
Komedija "My Spy" donosi zabavnu i emotivnu špijunsku...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 11. do 17. aprila
Kladite se ko će biti gospodar Westerosa
Ruska manekenka nova muza Lika Besona
Black Panther (2018) (2018)
Miloš Biković: Srbi treba da naprave film o Kosovu od 10...
PRVI TREJLER ZA SINHRONIZOVANU AVANTURU "TAJNI AGENT MJAU"
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 11. do 17. aprila
Anđelina Džoli želi da se pomiri sa Bred Pitom
AUDREY TAUTOU - KO JE UMETNIK?
Horror Night u bioskopu Vilin Grad
BlacKkKlansman (2018) (2018)
The Beach Bum (2019) (2019)
Objavljen prvi trejler za drugu sezonu serije "Senke nad...
O SVETSKOJ PREMIJERI DOKUMENTARNOG FILMA „A SAD SE...
PREDSTAVLJENA KNJIGA I FILM „PISMA IZ VENECIJE”
Pet Sematary (2019) (2019)
Film 'Minecraft' stiže u bioskope 2022. godine
Chris Tucker i Jackie Chan možda uskoro zajedno u Rush...
Kusturica: U Srbiji nemoguće snimiti film o NATO...
Kristen Stewart u ulozi mladog homoseksualca JT Leroyja u...
NAJVEĆI SPEKTAKL NA LEDU PONOVO U SRBIJI - DISNEY ON ICE...
Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu na Beldoksu