•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Captain Marvel (2019)

Kao prvi ženski epski superheroj iz Marvel Cinematic Universe-a, Captain Marvel dolazi u bioskope sa mnogo seksističkih majmuna na leđima. Rotten Tomatoes je morao da ukloni trolove sa svog sajta koji su bili oduševlјeni tokom predstavljanja filma pre nego što se i prikazao. Incels su razjareni da je Brie Larson, dobitnica Oskara koja je glumi, javno vodila kampanju za više uklјučivanja žena u ove epove - kao i kritičari koji ih pregledavaju. To je rat. A sada kada se film prikazuje, očekujte da će beli-muški-devičanski kontingent biti balistički.

Snaga ženske pobune pulsira kroz svaki kadar, da ne spominjemo humor, srce i uzbuđenje koje dolazi od gledanja prave izmene igre. Epska Wonder Woman, 2017. godine iz DC Comicsa, možda je zadala prvi udarac za ravnopravnost stripova i filmova među polovima. Ali Captain Marvel treba da ima svoje klevetnike na užetu. Postavlјen sredinom devedesetih godina i oseća se kao da je napravlјen u vreme pre Iron Man-a i ostalih Avengersa koji su ikada bili spremni za veliki ekran, ovaj superherojski film ponosno maše retro zastavom. Ali sve je u njegovoj DNK, od reprezentacije (ispred i iza ekrana) do njenih pojmova osnaživanja, upravo zrači naš trenutak.

Ima dosta pozadinskih priča da bi došli do ovde, ali su-režiseri Anna Boden i Ryan Fleck, koji su ojačali svoje kosti u indie-verzumu sa karakterističnim dramama kao što su Half Nelson (2006) i Mississippi Grind (2015), prešli su pravo na akciju. Carol Danvers, pilot vazduhoplovstva koju je igrala Larson-ova, već poseduje super sposobnosti kada je sretnemo usred interglaktičke bitke između dve vanzemalјske rase: Krees-a i Skrulls-a. Nјen mentor Kree, Yon-Rogg (Jude Lav), obučio ju je da se pridruži njegovom elitnom timu poznatom kao Starforce kako bi proterali svoje neprijatelјe zelene kože i promenjivog oblika, predvođene skrulom Talos-om (Ben Mendelsohn).

Zapravo, Carol ne zna ko je ona. Izgubila je pamćenje i potrebno je da se vrati na Zemlјu da bi ga povratila. Tamo upoznaje šefa SHIELD-a Nick Fury-ja (Samuel L. Jackson, ultimativna žestoka zabava), koji još uvek ima dva oka. Glumac i u franšizama redovni Clark Gregg, još kao agent Coulson, digitalno je podmlađen do njihovih mlađih dana. Malo je jezivo, iako se isplati, pogotovo kada Fury igra scene sa mačkom Goose. To može zvučati slatko, ali da li u stvarnom mačjem ili CGI obliku, kućni lјubimac krade svaku scenu u kojoj se nalazi. Nikada nije bilo filmske mačke kao što je Goose - njegovo ime je Top Gun referenca da ide sa soundtrackom periodnih pesama a la No Doubt’s “I’m Just a Girl” koja skoro nostalgiju pravi ponovo dobrom.

Carol takođe uživa u ponovnom druženju sa koleginicom pilotom Maria Rambeau (sjajna Lashana Lynch), koja je napustila vojsku da bi se brinula o svojoj mladoj ćerki (Akira Akbar). Marijina veza je sa ovim konfliktnim kosmičkim protagonistom koji filmu daje dušu. Žensko prijatelјstvo je faktor koji održava Carol u kontaktu sa njenom humanošću, pogotovo što ona dobija na snazi i suočava se sa svojim odgovornostima kao galaktički čuvar. I u ovim scenama gluma Larson-ove dodaje na kvalitetu. Uvek intuitivna glumica - svedok njenog nagrađivanog kalibra u Room i Short Term 12 - ona ​​donosi slojeve osećanja u ulogu koju bi manje dobra glumica mogla prepustiti pirotehnici. Vidite kako je ona postavila osnovu za lik koji se suprotstavlјa muškoj objektivizaciji i postaje sličan onome što je Joni Mitchell nazvala "žena srca i uma".

Mogli biste da se šarate o tome kako je radnja previše zapletena za pola, tempo je previše ležeran, da li je retro stil previše ravan u svetlu uobičajenog MCU vatrometa. Ali vreme koje Boden i Fleck koriste kako bi naglasili kako se život živi između ne-uvek-uzbuđujućih akcionih delova može biti ono što Captain Marvel-a drži u našim sećanjima. Film je opterećen nastojanjem da postane priča o poreklu za ceo MCU (ponovo ćete videti superheroinu u Avengers: Endgame). I zaboravlјa da snaga lasera koju Kerol izbacuje iz njenih ruku je manje upečatlјiva od uvida koji izviru iz njene podignute svesti. Ipak, niski šarm filma i čudni humor raste u vama i stvara interesovanje za ono što se dalјe dešava. Ne treba biti Vrhovna inteligencija univerzuma (za koju smo uvek mislili da će ličiti na Annette Bening) da bi se znalo da je pametno igrati dugu igru. Captain Marvel nije samo još jedna čudesna žena. Ona planira da napravi vojsku.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2019
Reziser:Anna Boden, Ryan Fleck
Scenario:Anna Boden, Ryan Fleck
Uloge:Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn
Uzrast:PG-13
Studio:Walt Disney Pictures, Marvel Studios, Animal Logic
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...