•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Cabaret (1972)

Berlinske autobiografske priče Christopher-a Isherwood-a, koje su nekada bile snimane u filmu pod nazivom „I Am a Camera“ sa Julie Harris kao Sally su postale pozorišni komad, a onda i mjuzikl na Brodveju, a 1972. godine je koreograf Bog Foss sve to oblikovao u film „Cabaret“. Rezultat svega je bila dominacija ovog ostvarenja na dodeli najprestižnijih filmskih nagrada Oskar. Ovo je Bob Fosse-ova verzija Berlina, sa odličnom režijom i koreografijom, u kojoj briljira savršena Liza Minnelli, a Joel Grey se pojavljuje kao nezaobilazni domaćin šoua, uz nezaboravnu glumu Michael-a York-a. Ova filmska verzija brodvejskog mjuzikla John-a Kander-a i Fred-a Ebb-a je jako neobična: sofisticirana, senzualna, cinična, ali u isto vreme ugreva srce i provocira naše razmišljanje. Liza Minnelli je dominantna glavna glumica, milje u Nemačkoj u vremenu pre je prikazan na izvrstan način, a mračni kabare je okruženje koje se stalno ponavlja.

Radnja nam prikazuje Engleza Brian-a Roberts-a koji stiže u Berlin, iznajmljuje mali stan i upoznaje promiskuitetnu i ekscentričnu Amerikanku Sally Bowles, koja zarađuje za život nastupajući u ispraznom klubu „Kit Kat“. Pomenuta dama je dobronamerni kvazi-sofisticirani hedonista i zaljubljuje se u bogatog plejboja Max-a. Kada ostane trudna, Brian predlaže da se ona uda za njega. Svi likovi su povezani sa pomenutim klubom „Kit Kat“. Brian, koji je biseksualac, se viđa i sa Sally i sa bogatim nemačkim plejbojem. U međuvremenu, Nacizam sve evidentnije jača. Minneli-jeva postaje muzička zvezda, a sve to se dešava upravo pred očima nas gledalaca. Muzička numera „Money“ je postala planetarni hit zahvaljujući dvojcu koji čine Grey i Minnelli-jeva. Dok se Nemačka polako bori za inflacijom i neredima, Minnelli-jeva emigrantkinja i zabavljačica Sally svoje lakirane nokte koristi kao deo performansa u neobičnom džez klubu sa „otrovnim“ domaćinom programa.

Upamćene su i muzičke numere John-a Kander-a i Fred-a Ebb-a: 'Cabaret', 'Money Makes the World Go Around', 'If You Could See Her Though My Eyes' ali i 'Tomorrow Belongs to Me'. Svega nekoliko mjuzikala je uspelo da prikaže tako dobru priču kao ovo ostvarenje, naravno i karijera glavne glumice Liza-e Minnelli je krenula ka samim zvezdama i ostala neponovljiva po njenoj frizuri i fabuloznoj modi ali i sasvim neobičnom šminkom.

Ovo je kulntno filmsko ostvarenje koje morate pogledati, a njegovi kvaliteti i čak 8 osvojenih Oskara za: najbolju režiju, glavnu glumicu, sporednog glumca, kinematografiju, zvuk, adaptirani scenario, montažu i scenografiju su topla preporuka njegovih kvaliteta.

Žanr:drama, muzički, mjuzikl
Godina:1972
Reziser:Bob Fosse
Scenario:Joe Masteroff, John Van Druten
Uloge: Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem
Uzrast:PG
Award:osvojio 8 Oskara
Studio:Allied Artists Pictures, ABC Pictures, Bavaria Film
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...