•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

CIRCLE 2019 Women Doc Accelerator - Dokumentaristkinje iz cele Evrope na programu u Novom Sadu

Rad na drugom modulu u okviru programa za rediteljke i producentkinje dokumentarnog filma CIRCLE Women Doc Accelerator održaće se od četvrtka, 29. avgusta do ponedeljka 2. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, i biće posvećen strateškom planiranju i marketingu. Program koji se odvija u tri modula namenjen je ženama iz sveta filma koje razvijaju projekat međunarodnog potencijala sa fokusom na dokumetaristkinjama iz zemalja Južne i Istočne Evrope.

Eksperti će tokom nekoliko dana raditi sa rediteljkama/producentkinjama jedanaest projekata iz Bosne i Hercegovine, Belorusije, Crne Gore, Italije, Izraela, Mađarske, Malte, Poljske, Srbije, Ukrajine i Španije. Program omogućuje učesnicama detaljnu analizu svojih projekata i stavlja poseban akcenat na nove pristupe pripovedanju priče, finansiranju i angažovanju publike u pogledu stalnog razvoja digitalnih medija.

Među ekspertima na drugom modulu u Novom Sadu su Joana Solecka iz Poljske, marketinški strateg i stručnjak za ono što se zove audience design, i kreativni producent za dokumentarni film koji radi za Alphapanda, jednu od vodećih marketinških agencija za film; Phil Jandaly iz Švedske, montažer i konsultant u montaži dokumentarnih filmova koji radi kao ekspert za EDN; Aleksandar Govedarica iz Kanade - sales agent koji radi za Syndicado, jednu od vodećih kuća za distribuciju autorskih dokumentaraca; Jelena Mišeljić iz Crne Gore - producentkinja, selektorka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Cetinju; Ivana Mladenović iz Srbije, rediteljka nagrađivanih filmova “Priče iz Ferentarija” i “Ivana Grozna” koji je ove godine osvojio Specijalnu nagradu žirija u Lokarnu, i čiju će studiju slučaja učesnice programa raditi na ovom modulu, kao i Maša Marković iz Bosne i Hercegovine, kordinatorka Cinelink-a i selektorka “Dealing With the Past” programa Filmskog festivala u Sarajevu.

Prvi modul koji je održan od 2. do 6. juna u Podgorici, bio je posvećen analizi i razvijanju kreativnog potencijala projekta. Učesnice CIRCLE programa imale su priliku da rade sa priznatim ekspertima među kojima su Rada Šešić iz Holandije - rediteljka, selektorka Takmičarskog programa - dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, i članica selekcionog tima festivala IDFA Amsterdam i IFFR Roterdam; Brižit Ošea iz Nemačke - direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala; Simona Nobile iz Italije - scenaristkinja, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska iz Makedonije – korediteljka filma “Zemlja meda”, ovogodišnjeg višestrukog pobednika Sundance festivala čiji je nastanak analiziran kroz studiju slučaja, i Oliver Sertić iz Hrvatske - producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala.

Treći modul koji će se održati u Lajpcigu posvećen je umrežavanju sa međunarodnom profesionalnom zajednicom i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i finansijerima. Cilj programa je osnaživanje žena koje rade u filmskoj industriji kroz rad na konkretnim projektima, kao i usavršavanje profesionalnih veština, upoznavanje sa najsavremenijim tendencijama, profesionalnim alatkama i umrežavanje kroz učešće na Co-Pro marketu festivala DOK Leipzig.

Među odabranim učesnicama ovogodišnjeg programa su rediteljke Alina Gorlova iz Ukrajine, Anđelka Vujinović iz Srbije, Andrea Gautier rediteljka i producentkinja iz Španije, Anna Savchenko iz Belorusije koja živi u Belgiji, Asia Dér iz Mađarske, Charlie Cauchi sa Malte, Federica Martino iz Italije, Joanna Janikowska iz Poljske, Lee Nechushtan iz Izraela, bosanska producentkinja Ena Omerović koja živi u Holandiji, kao i Tina Kuzman, rediteljka i producentkinja iz Crne Gore.

Program organizuju producentska kuća Wake Up Films iz Novog Sada u saradnji sa UnderhillFestom iz Podgorice, DOK Leipzig festivalom, Evropskom ženskom audiovizualnom mrežom (EWA), MEDIA deskom Srbije i MEDIA Deskom Crne Gore, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije Petrović Njegoš.

CIRCLE Women Doc Accelerator je prvi program ove vrste u Evropi i jedan od prvih u svetu koji se javio iz potrebe da osnaži žene u dokumentarnom filmu, te podigne njihove profesionalne kapacitete, samosvest i samopouzdanje kroz rad na konkretnim projektima. Jedan od značajnih ciljeva programa je i formiranje grupa koje će funkcionisati i po završetku ovih modula, gde će se učesnice međusobno konsultovati i pomagati u budućem radu, kako bi što spremnije stupile na profesionalnu pozornicu.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...