•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Brojni srpski filmovi u programima 15. izdanja Mostar Film Festival-a

MOFF – Mostar film festival (festival u čijem je fokusu filmska gluma), petnaesti po redu, ove godine u Takmičarskom delu programa donosi deset filmskih ostvarenja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u saradnji s Francuskom. Festival će u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača 28. oktobra u 18 sati otvoriti film „Nebesa“, Srđana Dragojevića.

U istom programu su i srpski dugometražni igrani filmovi: Lihvar Nemanje Ćeranića, Pucnji u Marseju Gordana Matića, Jedini izlaz Darka Nikolića i Vikend sa ćaletom Miroslava Momčilovića.

U konkurenciji su i dve srpske manjinske koprodukcije – Zastoj Vinka Moderndorfera i Plavi cvijet Zrinka Ogreste, kao i film Po tamburi Stanislava Tomića, nastao u koprodukciji Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Nagrađene glumce za najbolje glavne i sporedne uloge čeka tradicionalno „Stablo ljubavi”, a u čije ruke će otići odlučiće Dejan Dabić, filmski kritičar, Branka Bešević Gajić, filmska i televizijska rediteljka, Anila Gajević, direktorica kasting agencije „Zona“, i Nedžad Ibrahimović, književnik, književni i filmski kritičar, scenarista i autor dokumentarnih filmova.

Članica žirija Branka Bešević Gajić imaće na Filozofskom fakultetu SUM bosanskohercegovačku premijeru svoga filma pod nazivom „Odluka“. Reč je o interaktivnoj psihološkoj drami o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme u našem društvu. Ovaj film će biti van takmičarske konkurencije, s obzirom na to da je rediteljka članica žirija.

U sklopu i ovogodišnjeg, 15. Mostar Film Festival-a biće predstavljen i program dokumentarnih ostvarenja. Odabrano ih je ukupno šest. Filmovi će biti prikazani u petak, 29. oktobra, i ponedeljak, 1. novembra, u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ulaz na projekcije dokumentarnih filmova slobodan je za sve zaintersovane.

Od ukupno šest dokumentarnih filmova, biće predstavljena i dva filma koja su bila festivala „Dok ‘n’ ritam“ u Beogradu. Reč je o filmovima Muškatle, cveće Vojvodine i Viktorija, 15.

Muškatle, cveće Vojvodine film je snimljen u saradnji Srbije i Mađarske, a režirao ga je Čongor Sazo. Tema filma je kulturološki fenomen muzike Muškatla, koji je procvetao 1986. godine i bio neprekinut do 1991. godine, a poreklom je iz Vojvodine. Arhivski snimci i sećanja muzičara, profesionalaca i ljubitelja žanra otkrivaju kako se mađarski zabavni stil narodne muzike transformsao u oblik muškatla i, uprkos kulturnom otporu, zašto je taj trend toliko popularan i danas.

Viktorija, 15 je srpski film nastao u režiji Mine Petrović. Govori o petnaestogodišnjoj Viktoriji, bubnjarki iz malog grada Smedereva. Njena strast prema muzici podstaknuta je kroz Rock Camp for Girls 2017. godine, a u leto 2019. kamp ima veliko iznenađenje – međunarodnu saradnju. Nakon svega toga, vraća se u Smederevo, zbog čega je pomalo slomljena. No, sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi da svira bubanj, zajedno sa školskim aktivnostima.

Tu su i Spomenici hrvatskih kipara na tlu Srbije, sprski film Stipe Ercegovića. Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević, osnovana pre 13 godina, delom svojih projekata nastoji da ukaže na kulturne veze između hrvatskog i srpskog naroda. Udruženje „Tin Ujević” radi i na monografiji o građevinama koje su u Beogradu realizovali arhitekti iz Hrvatske, a od ranije i na leksikonu znamenitih Hrvata koji su živeli i stvarali u glavnom gradu Srbije. Narator u filmu je poznati glumac Frano Lasić.

Foto: Promo
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...