•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Brightburn (2019)

„Brightburn“ uzima za horor vrlo zahvalan i često rabljen kocept „zlog ili na neki način ukletog deteta“ i daje mu jedan stripovsko-popkulturološki obrt tako što radnju „Supermena“ izvitoperuje u nešto bizarno zastrašujuće. A premisa, iako naizgled banalna, zapravo je dosta originalna i poigrava se sa našim očekivanjima od deteta sa supermoćima, dakle pitanje je šta ako Supermen, koji se kao beba obreo u malom kanzaskom gradu, oko pubereteta odluči da ne želi da bude mesija već manijakalni ubica?

Šta ako svoje moći ne stavi na stranu dobra, već supersnagu, brzinu i laserski vid koristi za nanošenje bola? Koncept koji samo menja dobro za zlo zapravo je u svoj srži vrlo zastrašujuć, pogotovo zato što se takav ubica ne može ničim zaustaviti niti povrediti, a da nisu u pitanju neobjašnjive vaskrsničke sposobnosti Majka Majersa (a koliko zli Supermen može da bude strašan, potvrđuje možda i najbolja scena iz „Lige pravednika“ kada ne može da ga zaustavi ni pet drugih superheroja).

Džejms Gan, koji se u karijeri već bavio prevrednovanjem superherojskog filma, ovde kao producent čini nešto slično, dajući žanru „oridžina“ superheroja hororičnu dimenziju i uspevajući da film začini i nekim „gore“ elementima kojih se ne bi odrekli ni punokrvniji horori. Ono što je mana je što film od polovine postaje slešer sa ubicom koji je nezaustavljiv i koji se potpuno bespotrebno šunja i krije s obzirom na to da je neuništiv, pa samim tim postaje malo repetitivan. Druga stvar je što se doima da mali Brajan postaje nekako nemotivisano zao onog momenta kad doseže pubertet i kada mu to nagovesti brod kojim je došao na Zemlju. Bilo bi zanimljivije pratiti genezu „zlog Supermena“ kroz realne, životne nedaće kao što je bulingovanje, određene sukobe sa autoritetom i buđenjem seksualnosti, pa bi film dobio i zanimljivu alegoričnu notu paranoje od dečačkog pubereta koji može da odvede u devijantnost. Ovako je ostao zanimljiv i svakako neobičan pokušaj da se od „Smolvila“ napravi verzija „Keri“.


Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:drama, horor, misterija
Godina:2019
Reziser:David Yarovesky
Scenario:Brian Gunn, Mark Gunn
Uloge:Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A. Dunn
Uzrast:R
Award:1 nominacija
Box office:17.3M USD
Studio:Screen Gems, Stage 6 Films, The H Collective See
Zemlja:United States
Website:www.sonypictures.com/movies/brightburn
Jezik:engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo