•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Boys Don't Cry (1999)

“Boys Don't Cry” je američka romantična drama iz 1999. godine, koju je režirala Kimberly Peirce. Film je dramatizacija stvarne životne priče Brandon-a Teena, trans-seksualca kog igra glumica Hilary Swank. Iako je rođen kao devojka, Brandon Teena, više voli da bude muško iako je otkriveo da je rođen kao ženska osoba. On ima vezu sa mladom ženom koju igra Chloë Sevigny, pa se u toku filma dešava i to da ga prebijaju, siluju i ubijaju njegovi muški poznanici, kada otkriju da je po rođenju bio žensko. Film inače istražuje deme slobode, hrabrosti, identiteta i osnaživanja.

Distribuciju filma je radila kompanija Fox Searchlight Pictures, a svoju premijeru je imao u oktobru 1999. godine u Nju Jorku. Film “Boys Don't Cry” je bio pozitivno prihvaćen od strane kritike, a na 72. dodeli Oskara, 2000. godine, glumica Hilary Swank je nagrađena nagradom Oskar za Najbolju glumicu.

U filmu se govori o mladiću Brandon-u Teena (Hilary Swank), koji je na rođenju bio žensko i dobio ime Teena Renae Brandon. Kada je brat devojke sa kojom je nekada izlazio otkrio da je nekada bio muško, Brandon je postao meta psihičkih pretnji i maltretiranja. Ne dugo posle toga, on biva umešan u tuču u baru. Zatim se seli u Nebrasku u Falls City, gde se sprijateljuje sa bivšim robijašima: John-om Lotter-om (Peter Sarsgaard) i Tom-om Nissen-om (Brendan Sexton III), ali i njihovim prijateljima Candace (Alicia Goranson) i Lana-om Tisdel-om (Chloë Sevigny). Brandon se zaljubljuje u Lana-u, koja ne zna njegovu prošlost, niti to da je on bio žensko kada se rodio. Oni planiraju da se presele u Memphis, gde Lana želi da započne karijeru u karaokama.

Dešava se jako puno toga, pa čak John i Tom, dok su pijani, jedne noći odlučuju da ubiju Brandon-a. Dolazi do obračuna, napada i sledećeg jutra Lana se budi pored Brandon-ovog bezživotnog tela. Na kraju filma, Lana napušta Falls City, a čuje se Brandon-ov glas koji čita pismo koje joj je on napisao...

MN
Žanr:drama, romansa
Godina:1999
Reziser:Kimberly Peirce
Scenario:Kimberly Peirce, Andy Bienen
Uloge:Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard
Uzrast:R
Award:osvojio Oskara
Studio:Fox Searchlight Pictures
Zemlja:United States
Website:www.foxsearchlight.com/boysdontcry/
Jezik:engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...