•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bowling for Columbine (2002)

Moore je razradio standardnu formulu intervjua u dokumentarcima a Bowling pogada pravo u stomak. Moorovo pitanje njegovim sunarodnicima, ("Da li smo nacija luda za oružjem ili samo jednostavno ludi?") bavi se i ustavno garantovanim pravom posedovanja oružja u svetlu masakra u srednjoj školi Columbine. Amerikanci, kako nam Moore saopštava, ubijaju vatrenim oružjem jedni druge više nego žitelji bilo koje druge razvijene zemlje. Pitanje je zbog čega? Mooreu služi na čast to što ne tvrdi da zna odgovor na to pitanje. On nas samo vodi kroz košmarnu stranu američkog sna. Sve je prožeto ironijom i bizarnošću.

Film i počinje scenom u kojoj nas Moore vodi u banku koja novim klijentima umesto telefona, privezaka i sličnih stvari poklanja oružje. Nije sve u filmu "veselo". Intervjui sa pripadnicima mičigenske policije i ekstremistom Johnom Nicholsom - koji je imao kontakte sa zloglasnim bombašem Timothyjem Me Veighom (odgovoran za napad u Oklahoma Cityju) - jezivi su i zastrašujući. Mooreova "opuštena" tehnika vruće-hladno izazvala je pojavu novog talasa dokumentarnih filmova.

Mooreovi protivnici ga nazivaju siledžijom, manipulatorom i samoopsesivnim. Istina, epizoda sa Charltonom Hestonom u filmu je najblaže rečeno - neprijatna! Heston je možda doživotni predsednik NRA (Sveameričko udruženje strelaca), ali je i star i bolestan čovek, koji nije zaslužio da "preuzme" sav Mooreov gnev.

Columbine nije samo puko prepričavanje priče o jednoj tragediji jer čitava stvar je “naduvana" do epskih proporcija. Moore se ne zadovoljava "lokalnim" aspektom tragedije, niti ulazi u polemiku za ili protiv držanja oružja. Njegove ambicije su veće i on napada vladu i američku spoljnu politiku.

Bez obzira na stepen u kome se slažete sa njegovim stavovima, mora se priznati da je dokazao da je kamera ponekad jača od mača.

Žanr:dokumentarni, istorijski
Godina:2002
Reziser:Michael Moore
Scenario:Michael Moore
Uloge:Michael Moore, Charlton Heston, Marilyn Manson
Uzrast:R
Award:1 Oscar, 33 nagrada i 7 nominacija
Studio:Alliance Atlantis Communications, Dog Eat Dog Films, Iconolatry Productions Inc.
Zemlja:United States
Website:www.michaelmoore.com
Jezik:Engleski
Trajanje:120 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...