•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bohemian Rhapsody (2018)

Zagrobni život retko je bio tih za frontmana grupe Queen Freddie Mercury-a, koji je umro mlad 1991. godine nakon naleta kreativnosti. Prvo je došao Wayne’s World, sa Mike Myers-om koji je mlatarao glavom uz hit grupe Queen, Bohemian Rhapsody iz 1975. godine. Zatim je došlo do masovnog posvećenog koncerta kasnije 1992. godine i putujuće muzičke scene, We Will Rock You u 2000-im. Sada, 27 godina kasnije, dolazi ovlašćeni biografski film da pogura Freddie Mercury legendu još više u oblast nerealnog.

Bohemian Rhapsody je drska, glasna i nosi masku kao Mercury u njegovim najboljim danima. Drugi film bi pokušao da stane iza te maske ili da se igra sa idejom o njoj - ali ovaj ne čini to. Umesto toga, on grabi legendu za vrat i galopira bezobzirno sa njim, dostigavši vrhunac u rasprodatoj produženoj re-kreaciji jedog od najpoznatijih rock koncerata svih vremena, Queen u Live Aid-u. Skroman i ispitujući sigurno nije.

Može se pohvaliti filmskim krađom, posvećenim performansom Rami Malek-a, koji se pući, šepuri i pravi pošalice kao Mercury, pretvarajući ostatak glumačke ekipe u male igrače. Energija Malek-ove imitacije pomaže u vezivanju onoga što predstavlјa seriju ogovaračkih ali bezopasnih anegdota rock-a u nešto nejasno koherentno. Priča počinje i završava se sa grupom Queen koja učestvuje u Live Aid-u na Wembley-u u julu 1985. godine. U međuvremenu, vidimo kako je Farrokh Bulsara, rođen u Zanzibaru, postao Freddie Mercury i pomogao da se studentski bend transformiše u ogromnu životinju stadionske rok muzike.

Film, mada privlačan i često zavodlјiv, predstavlјa čin lukavog stvaranja mitova. Činjenice i hronologija su izbačeni u korist mesijanske priče koja vidi da njihova 20-minutna performansa Live Aid služi kao smrt, vaskrsenje i uzvišenje Mercury-a. Mnogo je izostavlјeno, ili popunjeno. Malo je verovatno da je Mercury znao da je HIV pozitivan 1985. godine, ali ovde on to otkriva bendu dok vežbaju za Wembley. To je veliki skok mašte radi lepog i inspirativnog momenta filma: gitarista Brian May rekao je 1991. godine da je bendu rečeno samo o njegovoj bolesti "nekoliko meseci" pre smrti Mercury-a. Film takođe sugeriše da je Queen oklevala pre nego što se složila sa Live Aid-om; zanemaruje se da se doda da je njihovo oklevanje verovatno proizašlo iz toga kako su upravo prekinuli bojkot UN-a tako što su imali seriju svirki u Sun City-u, samo na igralištima za belce u aparthejdu u Južnoj Africi.

Film je delimično proizveo Queen-ov dugogodišnji menadžer Jim Beach i dvojice Mercury kolega iz grupe, May-a i Roger-a Taylora. Što je drugi način da se kaže: Ne očekujte ništa više od sigurnog sjaja nad Queen pričom. Oslanja se na Mercury iskustvo, govoreći o svom odnosu sa roditelјima, njegovom ranom braku i njegovom izjašnjavanju kao geja. Ali perspektiva filma ima pogled izvana na svet Mercury-a: njegov odnos prema seksu i drogama je izveštačen i neprijatno blizu malograđanskom razmišljanju koje pokušava da odbaci.

Srećom, muzika je pobedila - što je sigurno ono što preživeli bend preferira: živahan, nekomplikovani džuboks film. Bohemian Rhapsody je dugo-trajuća muzika koja ostavlјa "Don’t Stop Me Now", "We Are the Champions", "Another One Bites the Dust", i ostale od njih da se vrte u vašim ušima i pomognu u utapanju bilo kog unutrašnjeg šapata sugerišući da su vam upravo zamazane oči od strane ovih majstora rock teatara.

Žanr:biografski, drama, muzički
Godina:2018
Reziser:Bryan Singer
Scenario:Anthony McCarten, Peter Morgan
Uloge:Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee
Uzrast:PG-13
Award:2 Zlatna Globusa, 6 nagrada i 38 nominacija
Box office:194.5M USD
Studio:GK Films, New Regency Pictures, Queen Films Ltd.
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:134 minuta
Podeli:



Preporucujemo