•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Widow (2021)

Iron Man je nekada bio Iron Boy, pretpostavlјamo. Thor je morao nekako da zaradi njegov čekić. Bruce Banner se nije rodio kao Hulk. Ali za većinu superjunaka sa velikog ekrana, priče o poreklu često služe samo kao uvod u mit i za zaradu po milijardu dolara po nastavku.

Najuočlјiviji izuzeci od tog pravila - Wonder Woman, Spider-Man - takođe imaju tendenciju da budu bolјi filmovi u njihovim raznim franšizama, barem gledaocima koji su gladni za više od isprekidanih gomila zafrkancija i prošlosti stisnutih između eksplozija. Scarlett Johansson-ina Black Widow strplјivo je čekala - osam Avengers poglavlјa tokom 10 godina, plus još 14 meseci zakašnjenih zbog pandemije - na njen red. A njen samonazvani samostalac zapravo se oseća kao narativni prikaz na lјudskom nivou, mada i dalјe onaj u kome mnoge, mnoge stvari napreduju. (Slučajno ili ne, to je ujedno i prvi Marvel film koji je predvodila isklјučivo žena, Australijanka po imenu Cate Shortland - iako je kapetan Marvel iz 2019.imala Anna Boden za ko-režiserku, a nedavna dobitnica Nomadlandskog Oskara Chloe Zhao oslobodiće njene Eternals ove jeseni).

Šta god se u prošlosti nagoveštavalo o ranim danima međunarodnog atentatora Natashe Romanoff, njeno detinjstvo u Black Widow uvodnim scenama deluje pozitivno Spielberg-ovsko-om: oderana kolena, svitci u bašti, porodična večera u sumrak. U Ohaju je 1995. i svi su potpuno američki - dok odjednom to nisu. U trenutku, njena majka (Rachel Weisz) i otac (Stranger Things-ov David Harbor) izbacuju njihove srednjezapadne akcente poput nakovnja, a mlada Natasha (Ever Anderson) i njena mlađa sestra izgleda da više znaju o hitnoj evakuaciji iz vazduha nego bilo koja deca njihovog uzrasta što bi trebalo. To je zato što oni uopšte nisu porodica; oni su ruska spavajuća ćelija.

Pokrenite dve decenije unapred i Natasha je postala usamlјeni izgnanik, verovatno izbegavajući posledice događaja iz Captain America: Civil War iz 2016. godine, dok je misteriozni paket i progonitelј koji izgleda poput ubilačkog saveza Daft Punk-a i RoboCop-a, ne pošalјu na sudar sa njenom sada odraslom „sestrom“ (Florence Pugh) u Budimpeštu. I Yelena je Widow takođe - deo svojevrsne potrošne ženske jedinice za samoubistvo - i ona zna kako su do toga došli. Ali ući u trag odgovornom čoveku (zlonamerni, podbuli Ray Winstone) značiće ponovno okuplјanje sa jedinim roditelјima koje su dve devojke ikada poznavale.

Tu film u suštini postaje domaća drama, transponuje se u komade postavlјene za veliki prasak i razrađeni finiš standardan za Marvel-ove filmove. Harbor je brutalan, debeli zamlata koji i dalјe žudi za njegovim slavnim danima kao Red Guardian; Weisz je mozak, cool analitičar sa kosom uvučenom u Heidi pletenice. Ali prava lјubavna priča pripada njihovom zamenskom potomstvu: Ako išta drugo, Johansson glumi ispravnu ženu, strogu i pomalo melanholičnu; ona pušta britansku glumicu Pugh (Little Women, Midsommar) da cveta kao Yelena, čija se slovenska duhovitost i ranjena iskrenost u ovakvom okruženju čine gotovo nadrealno normalnim.

Borbena koreografija je impresivno akrobatična, iako blago otuplјujuća, a raznovrsni predeli i gradovi (Norveška, Maroko, Budimpešta, snežna ruska kaznena kolonija...) ne mogu da bude pogrešni. Režija Shortland-ove ne izaziva apsurdističku radost na način na koji je recimo Taika Waititi-ev Thor: Ragnarok to učinio; ona je previše metodična za to. Ali Waititi-ev brend antičke vrtoglavice zapravo ne bi bio ispravan za ono što je u mnogo čemu tragedija. (To je zasigurno jedini film u MCU koji uklјučuje istaknutu tačku radnje o prisilnim histerektomijama). Ako je Widow, sa njenim namigujućim jednostrukim košulјicama i spandeksiranim kostimima, čisto pop feminizam, ženski pogled filma i dalјe čita više od ciničnog marketing trika; korak je bliže stvarnom, neurednom životu, a Marvel veličine ga samo pojačavaju.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2021
Reziser:Cate Shortland
Scenario:Eric Pearson
Uloge:Scarlett Johansson, Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour
Uzrast:PG-13
Studio:Marvel Studios
Zemlja:United States
Website:www.marvel.com/movies/black-widow
Jezik:engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo