•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Panther (2018)

Luk Marvel svemira je dug, ali je konačno savijen prema Black Panther-u. Uvek se činilo kontuintuitivnim da je ista prostrana kinematografska sfera koja je (zajedno sa DC-om) tako spremno dočekala bića plava i zelena, Ant-Men i Wolverines, trebalo toliko vremena da stavi crnog superheroja u centar ekrana. Sada kada je stigao taj trenutak, oseća se da je to ništa manje od morske promene: talas koji je pokrenula Wonder Woman i koji je potpuno porastao u Panther-ovoj moralnoj težini i valuti realnog sveta.

Takođe je stvarno, stvarno zabavno. Chadwick Boseman (42, Marshall) glumi T'Challa, nedavno pomazanog kralјa izmišlјene afričke nacije Wakanda-e i naslednik njenog tajnog čuda, Vibranium, metal koji je toliko snažan da može preusmeriti energiju i tako redak - izvan svoje domovine, barem - da je njena vrednost gotovo neprocenjiva. A tamo gde idu fetišistički predmeti žudnje, moraju da ih prate veoma loši lјudi: glavni trgovac oružjem Ulysses Klaue (Andy Serkis, ima loptu sa zlatnim sečivima i hihotanje ludaka) i Michael B. Jordan-ov mračni plaćenik Erik Killmonger.

T'Challa možda ima krunu i Panter odelo sa Vibranium pojačanjem - i radi na devojci, Nakia-i, koju igra sjajna Lupita Ninong'o. Ali on se i dalјe oporavlјa od nedavne smrti svog oca, i nije u potpunosti spreman da krene na nove neprijatelјe. Hvala Bogu (i sjajnim agentima) za žene pored njega, uklјučujući i njegovu kralјevsku majku Ramonda-u (Angela Bassett), izuzetno inteligentnu mlađu sestru Shuri (Letitia Wright) i neustrašivu ratnicu-zaštitnika Okoye (Danai Gurira).

One su nesavladive, i tako divno, živopisno nacrtane da se Boseman ponekad oseća kao igrač koji podržava svoju priču. (Široki britanski uvoz Wright i glumica/dramski pisac Gurira, posebno, osećaju se kao da mogu lako da imaju svoje filmove; teško je zapamtiti kada je bilo koja žena, a kamoli žene u boji, čak se približile stvaranju takvih potpuno formiranih uloga) Martin Freeman je takođe odličan kao agent CIA-e Everett Ross, sočni plavi izviđač koji troši oko 90 odsto filma samo izgledajući užasnuto da bude tamo. Ali teško je naći slabu tačku u gomili, čak i one koje imaju samo nekoliko kratkih scena: Forest Whitaker, Sterling K. Brown, Daniel Kaluuya, John Kani.

Ryan Coogler, 31-godišnji reditelј čiji kratki rezime već uklјučuje hvalјenu indie dramu (festivalski breakout Fruitvale Station 2013) i trijumf underdoga (zvezdani Rocky reboot Creed iz 2015), očigledno se borio da se Panther dovede na ekran na način koji je on to zamislio: Ne kao uglađeni blokbuster, odeven sa afričko-američkim licima, već potpunom pričom, radosno ukorenjenom u crnu kulturu. Ne čini se slučajno da se deo najznačajnije akcije filma odigrava u njegovom rodnom gradu Ouklend-u, samo blokovima udalјenog od stvarnih događaja Fruitvale-a. A Jordan-ov kinetički Killmonger nije zlikovac iz crtanog filma; on je istinski tragična figura, samozvani upravnika socijalne pravde koji je nepopravlјivo iskrivljen nedelima koja su mu učinjena.

Coogler-ovo snimanje filma nije besprekorno. CG pozadine se kreću u teritoriju screensaver-a, a scene bitaka se često snimaju u turbulentnom krupnom planu; poslednjih 30 minuta su toliko frenetični da se osećaju kao da su na stolice bioskopa ušiveni defibrilatorske pločoce. Ali on ispunjuje skoro svaki okvir dušom i stilom, i pravi radikalan slučaj da film iz stripa može zaista imati nešto smisleno - osim buma ili trasa ili Amerika - da kaže. U tom kontekstu, Panther-ova nijansirana proslava ponosa i identiteta i lične odgovornosti ne samo da se oseća kao novi pravac za žanr, već je prava supersnaga filma.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:2018
Reziser:Ryan Coogler
Scenario:Ryan Coogler, Joe Robert Cole
Uloge:Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o
Uzrast:PG-13
Award:3 Oscara, 82 nagrade i 231 nominacija
Box office:700M USD
Studio:Marvel Studios, Walt Disney Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:134 minuta
Podeli:



Preporucujemo