•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Dynamite (2009)

Ako su ti Superflaj, Dolemajt i Blek Belt Džouns poznata imena, onda ti ne treba uvod u čuveni bleksploitejšn žanr, jelte. Ako do dana današnjeg nisi ni čuo za njih, nije frka, jer sigurno neće biti tvoj fazon, mislim ono. Poznavaoci materije međutim mogu doživeti veliko iznenađenje, jer svi ti opaki mazerfakeri nemaju ni trunčicu šanse uporedivši ih sa Blek Dajnemajtom! Ko je sad pa Blek Dajnemajt? Pa, on je pravi dinamit (sic!) među gore navedenima super junačinama "crnog bioskopa sedamdesetih", veteran vijetnamskog rata, bivsi Siajejov ejdžent, a sada privatni detektiv i ženskaroš kakvog niđe nema! Već na samom početku bivamo očevici neverovatne mere Dajnemajtovog kulnesa. Mislim, ko se budi u društvu tri vidljivo izmorenih lepotica uz njini komentar da je zadnja noć u seksualnom smislu bila tipa iskustava koja se pamti u naredna šesnaes´ života? Pa, tip koji im odgovara da momentalno začepe, inače će probuditi ostale spavajuće kučke, pošto se ispostavlja da su ispod jorgana još više izmorenih lepotica!

Osim toga, skoro da je čudo kako njegovi sparing partneri za vreme dnevnog kung fu treninga - u sopstvenom apartmnanu - uopšte ovaj i preživljavaju (a tako i enterijer sopstvenog apartmana). Tu je i za žanr tipični muzički džingl koji na svakom koraku prati našeg junaka ("Daajnomajt!", šta drugo?), koji je naravno bez zumnje omaž na superkultni Ajzek Hejsov "Šeft" naslov ("Šeeeft!"). Mada, iako u svakom uglu iz geto blastera trešti neki fanki komad i svaki brat na glavi nosi gigantični afro, u hudu anno 1970ih je već samo bitisanje po sebi opasno po zdravlje. Pohlepni drogeraški bosovi su svoja polja delatnosti proširili čak i na lokalnim sirotinjskim domovima, a kad Dajnemajtov brat Džimi, koji andrkaver radi u policijskoj službi, biva likvidiran, Bleki resava da se ama baš svakom ko se usudi da stane na put njegovoj osveti, žešće najebe svega po spisku. Potšišanog brka, sa čokama u jednoj i sa S&W modelom 629 u drugoj, nezaustavljivi kolos kreće u akciju protiv korupnih policajaca, kineskih kriminalnih mastermajndova i ostaljog šljama u kraju. Od njegove pesnice pravednosti nisu sigurne ni klimave penzionerke (samo one koje zaslužuju kaznu, naravno).

Ju dig it? Ova genijalna počast jednom opskurnom filmskom žanru kojeg odavno više nema, zahvaljujemo glumcu Majkl Džej Vajtu (ovdi otelovljuje Dajnemajta, jelte), kojem je ideja doslovno došla u glavu slušajući na Ajpodu Džejms Braunov "Super Bad". U početnoj fazi film je čak i nosio isto ime kao i Braunova pesma, ali pošto je skoro istovremeno jedan izvestan Džad Apatou realizirao komediju sa istovetnim imenom, naziv je promenjen u, bar po meni, još bolji "Blek Dajnemajt". Sa režiserom Skotom Sandersom, Vajt je realizovao zaista mali kinematografski biser, koji uspeva to što nijednom spuf muviju još iz dana "Golog pištolja" nije više pošlo za rukom: skoro nemoguću simbiozu omaža i parodije.

U (nažalost samo) 83 minuta skoro da nema gega koji ne funkcioniše Baš kao u žanrovskim originalima, istaknuta inkoherentna radnja i totalni apsurdi u njoj ne smeju da fale, ali bez da se ovi deficiti obrađuju onim "klozetskim" forama iz neverovatno usranih ostvarenja tipa "Dejt muvi", "Fantastik muvi", Dizaster muvi" i ostala muvi sranja smaračkog režiserkog tima Fridberg i Selcer.

Sa tehničke strane gledano, "Blek Dajnemajt" je jednostavno sjajan. Svaki manjak, koji je u svakom pravom bleksploitejšeneru bio sigurni kao amin u crkvi, poput monotonih zumova, iznenada zamagljenih i nepravilno izabranih kadrova, penetrantno u kadar upadajućih mikrofona i slično, su ovde isto prisutni. A tako i u grajndhaus filmskom univerzumu vazeća pravila: Glavni junak je toliko zajebana faca da bez obzira na veliku brzinu pri vožnji sa pogledom u suprotnom pravcu, u krivinu ulazi kao da ima par očiju i u potiljku; skok preko ograde od više metara je mačji kašalj, a o neverovatanom daru percepcije da se pomoću najapstruznijih asocijacija eto tek tako dodje do masterplana negativaca (hemijsko manipulisana oranžada koje će crnoj braći da se smanji pimpeke!!) i da ne pričamo!

Komponist Adrijan Jang je doprineo i fantastičan saundtrek, koji je u ovakvim produkcijama naravno preduslovan. Pored već spomenutog Ajzeka Hejsa, neke numere su duhom "pozamljenje" od Kurtisa Mejfilda ("Fajerflaj"), Vilija Hača ("Foksi Braun") i Marvina Geja ("Trabl men"). Ali to nije sve, jer uobičajni fanki zvuci su ovde podloga za vrlo uvrnute tekstove, kao u slučaju "Tema Džimijev apartment", koju cujemo u trenutku kad Dajnemajt ulazi u provaljen stan svog preminulog brata: "I am in my brother's apartment, someone broke in...".

Međutim, bez prihvatljive glumačke ekipe sve ove navedene tačke ne bi vredele ni upola, ali na sreću, za brigu nema razloga. Pogotovo Majkl Džej Vajt, kojeg uglavnom viđamo po b-kategorijskim pucačinama, je rođen da bi odigrao ulogu žilavog žigola sa neverovatnim smislom za pravdu, koji u finalu eto tek tako i bez ikakvog ranijeg spominjanja saznaje da je kineski narkobaron, doktor Wu, odgovoran za ceo belaj! U najboljem "U zmajevom gnezdu" stilu, Dajnemajt i kompanjoni napadaju zloću koji rezidira - naravno - na egzotičnom ostrvu. Ali i sam Wu je samo marioneta jos većeg kriminalnog uma, jer našeg superafroamerikanca, kojeg ni mitraljezni rafali sa rastojanja od nekih dva metara ne mogu da pogode, dalji trag vodi tamo gde smo svi uvek i očekivali najveće zlo uopšte: U belu kuću! Direktno kod skandaloznog predsednika Ričarda Niksona svetijebem!

"Blek Dajnemajt" u svakom slučaju nije klasična komedija (iako ne bih znao razložiti sta je to uopšte klasična komedija...), koja ljubiteljima malo drugačijeg filma (iako takođe ne bih umeo da rasvetlim zašto je bleksploitejšn drugačiji od drugih drugačijih žanrova...previše razmišljam ponekad...mislim znam...). U svakom slučaju, od mene bi, kad bih na kraju recenzija ocenjivao filmove, sto inače ne činim, dobio devet Pem Grijer dvojnica od mogućih deset Pem Grijer dvojnica. Šteta sto nastavak nikad nije bio realizovan, bar ne u filmskom smislu, pošto je do današnjeg dana izašla i takođe toplo preporučljiva animirana verzija (zasad dve sezone). A i strip nije loš. Dajnomaajt!
Autor: Svetovid Svarožić (Helly Cherry)
Žanr:akcija, komedija
Godina:2009
Reziser:Scott Sanders
Scenario:Michael Jai White, Byron Minns
Uloge:Michael Jai White (screenplay), Byron Minns
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 4 nominacija
Studio:Destination Films, Ars Nova, Goliath Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:84 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...