•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

BlacKkKlansman (2018)

Spike Lee nikada nije bio ono što biste vi nazvali suptilnim režiserom filma. Nјegov izbor je toljaga, a ne skalpel. Ali da li je ikada bilo vremena kada je lagan dodir bio izvan poente, to je Amerika 2018. godine. Lee-ev najnoviji spoj, BlacKkKlansman, postavlјen četiri decenije u prošlosti, ipak njegova vatrena poruka nije mogla biti više pravovremena - i njen bes više opravdaniji. To je jednostavno najbolјi reditelјski film od 25th Hour iz 2002-e.

Zasnovan na neverovatno istinitoj priči o Ron Stallworth-u, afro-američkom policajcu u Colorado Springs-u koji je otišao na tajni zadatak u kasnim sedamdesetim godinama kako bi ušao u Ku Klux Klan, Lee-ev film je kao "istorija napisana munjom". Ta fraza je jednom upotrebljena da opiše The Birth of a Nation iz 1915. zapalјiv, epski rasni mamac o Klan-u, koji Lee ubrizgava u svoj film. Gambit je možda na nosu, ali je vešt i radi. Na kraju krajeva, njegova priča je jednako odbojna.

Stallworth-a glumi John David Washington (sin Denzela), i on ima mnogo očeve hladne ravnoteže i harizme. Nakon što je u novinama primetio oglas za Klan u novinama, on poziva broj predstavljajući se kao beli rasista želјan da se pridruži. Žuč koju izbacuje u telefonsku slušalicu brzo mu daje sastanak sa vođom lokalnog poglavlјa (Ryan Eggold). Stallworth očigledno ne može da ide sam, pa poziva svog kolegu Flip Zimmerman-a (Adam Driver), koji je slučajno Jevrej, kao njegovog surogata, kao Cyrano de Bergerac u beloj kapuljači.

BlacKkKlansman je u suštini napeta (i povremeno smešna) proceduralna operacija. Ali nosi i hitan i nepogrešiv smrad istine dok Stallworth i Zimmerman rade na svom putu prema Klan-ovoj organizacionoj lestvici do Grand Wizard David Duke-a (poslovna, banalnost zla ​​Topher Grace). Ne morate jako da žmirkate da biste videli mučne paralele između Kolorada 70-ih i, recimo, mesta kao što je samo Charlottesville prošlog leta. Ali Lee ne pokušava da posmatra slatkiše ili da bude skroman. On želi da trlјa naše nosove u ružnoću sada. Ovih dana, ulozi su previsoki za suptilnost.

Žanr:biografski, krimi, drama
Godina:2018
Reziser:Spike Lee
Scenario:Charlie Wachtel, David Rabinowitz
Uloge:John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier
Uzrast:R
Award:Oscar, 35 nagrada i 175 nominacija
Studio:Focus Features, Legendary Entertainment, Perfect World Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:135 minuta
Podeli:



Preporucujemo