•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bicycle Thieves (Ladri di biciclette) (1948)

Kasne četrdesete godine u Rimu. U jeku siromaštva nezaposleni Antonio (Lamberto Maggiorani), otac desetogodišnjeg dečaka, dobije posao da lepi plakate. Kako mu je za obavljanje posla nužan bicikl, njegova porodica proda deo svoje imovine. Ali već prvog dana Antoniju je neko ukrao bicikl. Sada mu nema druge nego da, zajedno sa sinom, krene u potragu za lopovom i pokuša da pronađe bicikl. Kako vreme odmiče, a verovatnoća da će pronaći ukradeno sve je manja, Antonio postaje sve očajniji. Ipak, u jednom trenutku mu se učini da je pronašao bicikl...

“Kradljivci bicikla” je remek-delo struje italijanskog neorealizma, stilskog pokreta u kinematografiji nastalog po završetku Drugog svetskog rata, a čije su osnovne karakteristike realistično prikazivanje stvarnosti i problematiziranje marginalnih društvenih slojeva, odnosno prikaza sirotinje, radničke klase i seljaka. Ovaj film, koji potpisuje slavni reditelj i glumac Vittorio de Sica (Čistači cipela, Čudo u Milanu), prikazuje nesrećnu priču jednoga takvog pojedinca. Uz veran prikaz tadašnje italijanske stvarnosti film donosi i ideju o usamljenosti i kvarenja ljudi zbog loših životnih prilika.

Film “Kradljivci bicikla” osvojio je niz nagrada na međunarodnim filmskim festivalima (među ostalima i počasnog Oscara 1950.) a časopis Sight & Sound proglasio ga je 1952. najboljim filmom svih vremena (i od tada ne silazi ispod desetog mesta njihove liste).

Žanr:krimi, drama
Godina:1948
Reziser:Vittorio De Sica
Scenario:Luigi Bartolini, Cesare Zavattini
Uloge:Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell
Uzrast:NR
Award:Nominovan za Oscara, 17 nagrada
Studio:Produzioni De Sica
Zemlja:Italija
Jezik:Italijanski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...