•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Beograd kao grad deljenja - U Pragu promovisani rezultati višegodišnjeg međunarodnog projekta Gradovi deljenja: kreativni momenat

Završnom svečanošću u Pragu i okupljanjem predstavnika jedanaest partnera iz sedam evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, završen je četvrogodišnji projekat „Gradovi deljenja: kreativni momenat“ finansiran sredstvima iz programa Kreativna Evropa. Reč je projektu čiji je cilj unapređenje uslova života u evropskima gradovima kroz povezivanje različitih aspekata kulture deljenja i urbanog dizajna.

Partneri iz Srbije, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, predstavili su u Pragu rezultate lokalnih aktivnosti u Beogradu, simbolično nazvane „Gradsko čvorište“. Dva loklana partnera – tima , koje je BINA odabrala putem javnog poziva, realizovali su svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili po jedan otvoreni gradski prostor.

Inicijativa Čuvari parka sa Vračara dizajnirala je komšijski sto – mesto okupljanja zajednice na Platou, a kolektiv Škograd Multifunkcionalni krug, otvorenu scenu/učionicu kao novi javni prostor u Ledinama.

Tatjana Vukosavljević, koordinatorka tima iz Srbije rekla je u Pragu na završnoj svečanosti:

- „Kada se nađu teme koje su smislene i od suštinskog značaja za sve, lako je pronaći zajednički jezik i raditi zajedno zarad boljeg i kvalitetnijeg života u gradu. Uživala sam u zajedničkom radu i zajedničkoj brizi o budućnosti javnog, deljenog, prostora u Beogradu. Mreža gradskih čvorišta raspoređenih u svakom susedstvu mogla bi potencijalno da doprinese reintegraciji čitavih gradova. Pomažući građanima da transformišu i unaprede otvoreni javni prostor, dva gradska čvorišta uspešno su testirala društveni kapacitet Beograda za implementaciju strategije održivog urbanog razvoja, koja osigurava uslove za pravičan, integrisan i zajednički grad“.

Na završnoj svečanosti u Pragu, koja je trajala dva dana, promovisana je i stručna publikacija „Atlas Gradova deljenja – Postsocijalistički gradovi i aktivno učešće u Centralnoj Evropi“, u okviru kojeg je značajno mesto zauzeo deo projekta realizovan u Beogradu. Mapirajući lokalne inicijative „deljenja“ znanja i iskustva zajednice, ova studija slučaja donosi uvid u nove, kreativne forme razmene u oblasti arhitekture, nauke, kulture i kolektivnog iskustva i istorije.

Autorka publikacije, Helena Doudova, je tom prilikom izjavila:

- „Rad na Atlasu trajao je godinu i po dana, skoro dve. Reč je zapravo o kolektivnom radu, s obzirom da su svi partneri učestvovali u prikupljanju informacija, klasifikaciji podataka i uporednoj analizi. Ideja je bila da odgovorom na pitanje „Šta je danas Centralna Evropa?“ van geografskog shvatanja, ili onog uvreženog koji nameće podelu istok – zapad, pružimo uvid u kolektivno nasleđe, koje nije nužno samo istorijsko. Mislim da smo u tome i uspeli. Čitaoci će kroz zanimljive eseje ilustovane sjajnim fotografijama Olje Triaške Stefanović moći da saznaju informacije o načinu stanovanja u određenim gradovima, kao i koji grad ima najveći a koji najmanji projektovani rast u budućnosti, i druge zanimljive podatke.“

Takođe, premijerno je izvedena predstava-performans „Virtualni ritual“ autora Jana Moceka, koji je proveo publiku kroz virtuelni vet video igara, smeštenih u urbanom gradskom okruženju. Autor nas podseća na bezbroj mogućnosti koje igrač ima u virtuelnom svetu, i ograničenost izbora koje pravimo u svarnom, fizičkom gradskom prostoru koji nas okružuje.

U okviru završnih susreta, organizovana su predavanja, radionice, prezentacije projekata partnera u okviru kojih se predstavio i tim iz Srbije, a održano je i nekoliko panel diskusija. Na jednoj od njih učestvovao je i arhitekta iz Srbije, Ivan Kucina, jedan od inicijatora projekta „Gradovi deljenja: kreativni momenat“.

Dobrodošlicu je partnerima, gostima i novinarima poželela i Anđelika Rider, regionalna direktorka Gete instituta u Pragu:

- „Veoma sam počastvovana što sam imala priliku da učestvujem u ovom projektu, koji je pokrenuo moj prethodnik. Ovo je bio vrlo izazovan četvorogodišnji program, koji smo započeli bez da smo bili mogućnosti da sagledamo gde će nas sve odvesti. Četiri godine kasnije, svi smo na okupu a naše planirane aktivnosti su završene. Čestitam nam svima na tom uspehu.“

„Gradovi deljenja: kreativni momenat“ je četvorogodišnji kulturni program koji su zajedno pokrenuli partneri iz sedam gradova centralne i jugoistočne Evrope –Berlina, Praga, Bratislave, Katovica, Varšave, Budimpešte i Beograda, i predstavlja internacionalnu mrežu za razvijanje kreativnog diskursa koji nastaje ukrštanjem arhitekture, umetnosti, urbanizma i ekonomije deljenja sa ciljem transformacije gradskih prostora. U periodu od 2016. do 2020. godine u okviru projekta je organizovano više od 150 aktivnosti - kao što su festivali, izložbe, radionice, umetničke rezidencije i studije slučajeva.

Foto: Monika Husar Tokin, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...