•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Before Midnight (2013)

Prvi put kada smo videli Jesse i Celine, duhovit duo koji su igrali Ethan Hawke i Julie Delpy u Richard Linklater-ovom romantičnom tokfestu Before Sunrise 1995. godine, njih dvoje su se sastali u vozu i proveli jednu dugu noć lutajući po Beču - upravo takva vrsta slučajnog susreta koji može da se oseti kao sudbina sa zvezdanim očima kada ste u sredini 20-ih godina. Linklater je 2004. godine ponovo ujedinio dva karaktera u jednako lepom Before Sunset, u kojima zbunjene mogućnosti mladosti su počele da se bore protiv trezvenih iskustava realnosti. Ako biste, kao i mi, obožavali prva dva filma, Jesse i Celine će vam sada izgledati kao stari prijatelјi, a verovatno ćete gledati Before Midnight, treće poglavlјe u njihovoj sagi, očekujući još jednu poetički dirljivu konverzacijsku lјubavnu pesmu. Ipak, Before Midnight konfrontuje očekivanja u moćnim, pa čak i opčinjenim načinima. Nije samo tamniji nego prethodna dva filma. Veći je, dublјi i više traži. Prati likove kroz priču ugrabljene lјubavi koja se prostire daleko izvan njih.

Film počinje sa Jesse na aerodromu, govoreći zbogom svom tinejdžerkom sinu iz neuspešnog braka. On i Celine zatim voze kroz grčko selo. Vidimo ih kako pričaju i raspravlјaju u neprekidnom kadru koji traje blizu 15 minuta. Saznaćemo da su sada par u Parizu sa svojim kćerima bliznakinjama, i da i dalјe imaju svoj povratni odnos, samo da je postao ukusan u svojoj intimnosti. Jesse je uspešan autor fikcije, koju on direktno crta iz sopstvenog života, a Celine je zastupnik zaštite životne sredine koji razmišlјa o prihvatanju posla. Da li je trebala da zaroni? Ili bi se trebali da se presele u SAD kako bi Jesse mogao biti bliži njegovom sinu? Iako je jasno da se Jesse i Celine još uvek vole, njihova sva pitanja i neslaganja postala su zapletena borba za vlast.



Linklater je gospodar mešanih raspoloženja. Before Midnight je ponosan, tužan, gorak, tragičan i iskusan, ali nikad nije predvidlјiv. Postoje momenti kada ističe zapanjujuće boemsko uzbuđenje prva dva filma, pogotovo kada par sedi na ručku sa Evroplјanima sa kojima su ostali na odmoru, razmenjujući pošalice i filozofije. Ne možemo da se setimo sekvence u nekom drugom američkom filmu koji tako uzavrelo osluškuje slavu umetničkih bioskopa 70-tih. Međutim, pre Before Midnight-og razbijačkog drugog poluvremena koje ga stvarno definiše, pošto ova dva lika završavaju u hotelskoj sobi zbog onoga što bi trebalo da bude romantično bekstvo, i sva njihova uzdržana otpornost počinje da izlazi na površinu. Hawke i Delpy su brilijantni: oni čine svaki trenutak kao da se stvarno dešava. Videli smo ovakvu vrstu stvari ranije, naravno, u filmovima kao što su Scenes From a Marriage, ali Linklater fokusira eskalirajući rat u odnosima sa neformalnom, tekućom virtuoznošću, i on ulazi u Jesse i Celinu konkurentsku tenziju na način koji odražava divizijski duh naše ere. Ovaj duboko gorko slatki film predlaže da se naši dugotrajni odnosi održavaju tokom vremena umiranjem da bi se ponovo rodili. Before Midnight je čarobna zabava koja je i najprihvatlјiviji film o lјubavi u godinama.

Žanr:drama, romansa
Godina:2013
Reziser:Richard Linklater
Scenario:Richard Linklater, Julie Delpy
Uloge:Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick
Uzrast:R
Award:Nominovan za Oscara, 21 nagrada i 59 nominacija
Studio:Faliro House Productions, Venture Forth, Castle Rock Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo